Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Șase jucători de fotbal și…

Șase jucători de fotbal și două cluburi din Moldova, găsiți vinovați de FMF pentru influențarea rezultatelor meciurilor

Șase jucători de fotbal – Artiom Zeleniuc, Andrei Calac, Mihail Bolun, Matvii Guiganov, Orest Budyuk și Oleksandr Nasonov – și două cluburi – FC Florești și FC Speranța Nisporeni – au fost sancționate de către Federația Moldovei de Fotbal (FMF) pentru influențarea rezultatelor unor meciuri. Deciziile au fost publicate pe site-ul oficial, fiind însoțite și de o declarație de presă a conducerii.

„Unul din obiectivele principale stabilite în Statutul FIFA, UEFA și FMF este promovarea integrității fotbalului. Trucarea meciurilor este una dintre cele mai grave amenințări la adresa fotbalului profesionist. Prin urmare, protecția integrității competițiilor este absolut esențială pentru organismele de conducere sportive naționale și internaționale, întrucât trucarea meciurilor este considerată a fi cea mai mare amenințare pentru sport, deoarece afectează însăși esența principiilor loialității, integrității și sportivității”, scrie în declarația FMF.

În fapt, Comitetul de Etică al Federației a analizat mai multe meciuri de fotbal, având în vizor peste 30 de jucători.

Astfel, examinând cauza privind manipularea meciurilor din cadrul Campionatului Republicii Moldova la fotbal, ediția 2020/21, de către FC Florești și jucătorii Artiom Zeleniuc și Andrei Calac, referitor la cinci meciuri, FMF a decis sancționarea clubului cu depunctarea a 6 puncte din Campionatului RM la fotbal ediția 2021/22.

FC Dinamo-Auto – FC  Florești 3:1, disputat la data de 03.07.2020
FC Florești – FC Petrocub 0:4, disputat la data de 11.07.2020
FC Florești – CSF Speranța 1:1, disputat la data de 22.07.2020
FC Sfîntul Gheorghe –  FC Florești 2:0, disputat la data de 27.07.2020
FC Florești – FC Sheriff 0:1, disputat la data de 01.08.2020

Jucătorii Artiom Zeleniuc și Andrei Calac au fost suspendați din activitatea fotbalistică pentru perioadă de 1 an.

De asemenea, examinând cauza privind manipularea meciurilor din cadrul Campionatului Moldovei la fotbal, ediția 2020/21, de către CSF Speranța Nisporeni și jucătorii Mihail Bolun, Matvii Guiganov, Orest Budyuk și Oleksandr Nasonov, la fel referitor la cinci meciuri, FMF a decis sancționarea acestui club cu o amendă în sumă de 200 000 de lei.

CSF Speranța Nisporeni – FC Sfintul Gheorghe 2:2, disputat la data de 25 iunie 2020
FC Sheriff – CSF Speranța Nisporeni 2:0, disputat la data de 3 iulie 2020
FC Milsami – CSF Speranța Nisporeni 3:0, disputat la data de 13 iulie 2020
CSF Speranța Nisporeni – FC Dinamo Auto 1:2, disputat la data de 18 iulie 2020
FC Floresti – CSF Speranța Nisporeni 1:1, disputat la data de 22 iulie 2020

Jucătorii Mihail Bolunov, Orest Budyuk și Oleksandr Nasonov au fost suspendați pentru o perioadă de 1 an, iar Matvii Guiganov – tocmai pe 2 ani.

Deciziile pot fi atacate la Comitetul de Apel al FMF, în conformitate cu prevederile art. 24 al Regulamentului FMF privind organizarea și funcționarea Comitetului de Etică.