Principală  —  IMPORTANTE   —   Șapte televiziuni au fost amendate…

Șapte televiziuni au fost amendate de Consiliul Audiovizualului. „Nu s-a respectat asigurarea accesului persoanelor cu dificultăți de văz și auz”

Sursa: consiliuaudiovizual.md

În cadrul ședinței publice de azi, 27 septembrie, membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au aprobat rezultatele controlului privind respectarea de către toate serviciile media audiovizuale de televiziune, ale căror declarații privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024.

Pentru abaterile prevederilor actelor normative în privința asigurării accesului persoanelor cu dificultăți de văz și auz la serviciile media audiovizuale, constatate de CA, au fost aplicate amenzi în valoare de câte 5 mii de lei următoarelor posturi de televiziune: ProTV Chișinău, Canal Regional, ATV, TVC 21, TV Drochia, Axial TV, Studio-L.

Controlul a vizat prevederile Codului electoral coroborate cu cele ale Regulamentului privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de Comisia Electorală Centrală; a prevederilor propriilor declarații, care conțin un punct separat pentru această obligație, și a prevederilor capitolului VI al Regulamentului CA privind conținuturile audiovizuale, care stabilește cum trebuie difuzate conținuturile audiovizuale destinate persoanelor cu necesități speciale.

Rezultatele controlului au relevat despre abateri comise de toți furnizorii de servicii media audiovizuale supuși monitorizării în contextul difuzării conținuturilor audiovizuale destinate persoanelor cu dizabilități de văz și de auz, excepție făcând serviciul de televiziune „R Live TV”, care nu a difuzat programe de știri și actualități, fiind admise încălcări ale prevederilor Regulamentului privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media și ale Regulamentului privind conținuturile audiovizuale, la capitolul asigurării accesului persoanelor cu dificultăți de văz și auz la serviciile media audiovizuale.

Fiind prezent la ședință, Victor Koroli, directorul executiv al Alianței INFONET, a salutat desfășurarea acestui control și abordarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, care, anume din cauza accesului lor limitat la informație, sunt supuse riscului de a fi ușor manipulabile. Reprezentantul comunității persoanelor cu deficiențe de auz a menționat că cea mai potrivită cale de urmat ar fi cea a stabilirii unui parteneriat între toate părțile interesate, menit să asigure și să garanteze o accesibilitate mai mare persoanelor cu dizabilități la conținuturi audiovizuale conforme.

La rândul său, vicepreședinta CA, Aneta Gonța, inițiatoarea controlului aflat în discuție, a susținut că acest raport a fost un exercițiu foarte important pentru a cartografia în ce măsură este respectat dreptul de acces al persoanelor cu dizabilități la conținuturi audiovizuale adaptate nevoilor acestora. Aneta Gonța a subliniat că de prevederile legale menite să faciliteze accesul persoanelor cu deficiențe de văz și auz la programe audiovizuale trebuie să se țină cont pe tot parcursul anului, nu doar pe durata campaniei electorale.