Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Șapte oameni ai culturii vor…

Șapte oameni ai culturii vor beneficia din acest an de indemnizații de merit. Cine sunt aceștia și ce sume vor primi

Colaj ZdG

Comisia națională pentru acordarea indemnizației de merit, convocată la sfârșit de 2023, a aprobat lista noilor beneficiari de indemnizații de merit în domeniul culturii. Din cele 47 de dosare înaintate Comisiei de către uniunile de creație, prin vot deschis au fost desemnați șapte oameni de cultură, din cinci domenii, anunță Ministerul Culturii.

Astfel, din acest an, în lista beneficiarilor de indemnizație de merit, la capitolul creație muzicală, se regăsește Anatol Lupu, compozitor și Maestru în Artă, și Constantin Moscovici, interpret și compozitor, Artist al Poporului, Maestru în Artă. Din domeniul artei teatrale au fost selectați Petru Hadârcă, actor, director al Teatrului Național „Mihai Eminescu” și Artist al Poporului, și Emil Gaju, actor al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, profesor de Arta actorului și Artist al Poporului. Eleonora Brigalda, profesoară, doctor în studiul artelor și pictoriță, a fost desemnată pentru domeniul artei plastice. La capitolul patrimoniu cultural național mobil și imobil a fost votată candidatura lui Gheorghe Nicolaescu, care este restaurator, iar pentru creație literară a fost ales Nicolae Spătaru, scriitor. 

Fiecare dintre aceștia va primi lunar, începând cu ianuarie 2024, un sprijin financiar neimpozabil în valoare de un salariu mediu pe economie. 

Indemnizația de merit este o formă de sprijin bănesc din bugetul de stat, care se acordă pe viață, pentru merite în domeniul creației, personalităților notorii care au împlinit vârsta de 60 de ani și sunt rezidenți în Republica Moldova.

În prezent, de această indemnizație beneficiază 250 de personalități din diverse domenii.