Șapte formațiuni semnează o declarație de condamnare a traseismului politic. Cerințe înaintate Maiei Sandu
Șapte formațiuni politice extra-parlamentare au semnat o declarație „de condamnare a traseismului politic”, la inițiativa Partidului Social Democrat European (PSDE). Partidele cer președintei Maia Sandu să înainteze în Parlament o inițiativă legislativă, care să prevadă sancțiuni pentru „cei care decid să-și trădeze promisiunile față de alegători”.
La data de 20 mai, liderul PSDE, Ion Sula, a susținut o conferință de presă. În cadrul briefing-ului, președintele PSDE a anunțat că, împreună cu alte șase formațiuni (Platforma Demnitate și Adevăr, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării, Partidul Puterea Oamenilor și Partidul Verde Ecologist), a semnat declarația numită „Partidele politice spun nu traseismului politic”.
În prezentarea sa, Ion Sula a precizat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) n-au dat curs inițiativei PSDE, „negând propriile promisiuni date întregii societăți și demonstrând lipsa totală de coerență între cuvântul dat și faptă”.
„Partidul de guvernământ a preluat practici negative de cumpărare a aleșilor locali prin diferite promisiuni. Atât Guvernul, cât și grupurile parlamentare PAS și PSRM, în viziunea noastră, au compromis în eradicarea viciilor de a fura membrii altor partide prin stoparea acțiunilor de elaborare a legii privind contracararea acestui flagel”, a declarat Ion Sula.
În context, PSDE a solicitat Maiei Sandu, „care are toate pârghiile”, de a înainta Parlamentului un proiect de lege privind combaterea traseismului politic.
„Solicităm președintei țării să-și exercite dreptul său, înaintând un proiect de lege în adresa Parlamentului, cu titlu de inițiativă legislativă, care să prevină și să combată traseismul politic. În mod special, să fie introduse sancțiuni pentru acei politicieni care decid să-și trădeze promisiunile față de alegători și valorile democratice. Sancțiunea trebuie să fie una pe măsură – dacă părăsești partidul după alegeri, pierzi automat mandatul deținut. Această regulă ar descuraja traseismul și ar obliga politicienii să fie mai responsabili față de alegători”, a declarat președintele PSDE, Ion Sula.
Potrivit PSDE, demersul va fi transmis președintei „imediat”, „solicitând un răspuns conform legislației în vigoare”.
Anterior, mai mulți lideri ai formațiunii PSDE și primari ar fi părăsit partidul, după întrunirea biroului permanent al partidului, iar Ion Sula a fost acuzat de „colaboraționism cu PAS”. Atunci, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat că „PAS nu se ocupă cu astfel de practici”.
Ulterior, Ion Sula a declarat că „PAS promovează traseismul politic și pune în pericol viitorul european al R. Moldova”, chemând formațiunile politice să se unească împotriva partidului de guvernământ.