Sancțiunile impuse de UE Rusiei: iahturi confiscate și conturi bancare înghețate
Vladimir Solovyov, unul dintre cei mai aprigi susținători ai Kremlinului, riscă să rămână fără alte două vile de lux din Italia, după ce a fost inclus pe lista sancțiunilor Uniunii Europene. Conacele au fost identificate de echipa liderului opoziției ruse, Alexei Navalny, în cadrul unei investigații. Potrivit autorilor anchetei, unul dintre imobile i-ar aparține chiar lui Solovyov, iar celălalt ar fi fost înregistrat pe numele mamei sale.
Ulterior, anchetatorii au solicitat Comitetului Italian de Securitate Financiară, care monitorizează respectarea regimului de sancțiuni impus de UE, sechestrarea celor două proprietăți, amplasate în apropierea lacului Como.
Cunoscutul propagandist al regimului rus a fost inclus pe lista persoanelor vizate de sancțiunile impuse de UE la 23 februarie curent. În decizia UE se menționează că Solovyov este cunoscut pentru „atitudinea sa extrem de ostilă față de Ucraina și pentru lăudarea guvernului rus. Prin urmare, este responsabil pentru sprijinirea unor acțiuni sau politici care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.
Deși în ultimii opt ani Solovyov s-a remarcat prin discursuri agresive și replici dure în adresa Ucrainei, anterior, jurnalistul avea o altă atitudine.
„Nu va fi niciodată un război între Rusia și Ucraina, deoarece orice persoană care va încerca să realizeze o astfel de acțiune, de fapt, este un criminal. În Ucraina locuiesc oameni de același sânge cu noi, cu care împărțim aceeași istorie. Războiul cu ei ar fi cea mai oribilă crimă, pe care ne-am putea-o imagina”, menționa Soloviov în anul 2008.
Într-o altă ieșire publică, din 2013, jurnalistul se opunea potențialei anexări a Crimeei.
„Vreți să luptați împotriva Ucrainei? Câte vieți ucrainești și rusești sunteți dispuși să jertfiți, pentru a acapara Crimeea, care deja de mult timp a devenit teritoriu al tătarilor, al tătarilor din Crimeea? Vom veni acolo și ce vom spune? Haideți să-i distrugem pe toți?
Ne pare rău de Crimeea. Și de Finlanda. Și Suedia a fost cândva a noastră (a Rusiei, n.r.). Și de o parte a Poloniei ne pare rău. Și de Armenia, și de Georgia, și de Uzbekistan. De toate ne pare rău. Să mergem să luptăm pentru ele? Nu vom merge”, afirma atunci Solovyov.
Prezentatorul emisiunii „Вечер с Владимиром Соловьевым” (O seară cu Vladimir Solovyov) nu este singurul care a avut de suferit din cauza sancțiunilor europene, impuse, drept răspuns, la invazia Rusiei în Ucraina. Nu doar susținătorii aprigi ai Kremlinului, precum Soloviov, au ajuns în vizorul UE, dar și mulți oligarhi și magnați din Rusia, care, la fel, au sprijinit în mod activ politicile guvernului rus de destabilizare a Ucrainei, au fost recent incluși în listele de sancțiuni.
Oligarhi deposedați de imobile și bunuri
Alisher Usmanov, inclus în lista de sancțiuni UE la 28 februarie curent
Poliția financiară din Italia a înghețat reședința din Costa Smeralda, Italia, care aparține magnatului ruso-uzbec Alisher Usmanov, unul dintre oligarhii apropiați lui Putin, care a ajuns pe lista neagră a Uniunii Europene, scrie publicația „La nuova Sardegna”. Vila cu vedere la marea Golfului Pevero are o valoare estimată la 17 milioane de euro.
Conacele lui Alisher Usmanov din Marea Britanie – Beechwood House din Londra și Sutton Place din Surrey – au fost deja rechiziționate, scrie Novaya Gazeta.
Potrivit publicației Forbes, Alisher Usmanov se situează pe locul 99 în topul celor mai bogați oameni din lume, având o avere de circa 12,8 miliarde de dolari.
_____
Alexey Mordashov, inclus în lista de sancțiuni UE la 28 februarie curent
Poliţia italiană a confiscat iahtul lui Alexey Mordashov, unul dintre cei mai bogaţi oligarhi din Rusia. „Lady M”, iahtul de 65 de metri, care i-a aparţinut lui Mordashov, a fost confiscat în oraşul Imperia (Italia), lângă San Remo, notează Reuters.
Alexey Mordashov beneficiază de pe urma legăturilor sale cu factorii de decizie ruși. Este președintele „Severgroup”, companie acționară a băncii „Rossiya”, considerată drept banca personală a înalților funcționari ai Federației Ruse. După anexarea ilegală a Crimeei, banca „Rossiya” a deschis filiale pe întreg teritoriul Crimeei și al Sevastopolului, consolidând astfel integrarea acestora în Federația Rusă.
Totodată, „Severgroup” are participații considerabile în „National Media Group” din Rusia, care, la rândul său, controlează televiziunile care sprijină, în mod activ, politicile guvernului rus de destabilizare a situației din Ucraina.
Alexey Mordashov și familia sa se situează pe locul 51 în lista Forbes, deținând o avere de circa 29,1 miliarde de dolari.
_____
Andrei Melnichenko, inclus în lista de sancțiuni UE la 9 martie curent
Autoritățile italiene au confiscat superyachtul de 530 de milioane de euro, deținut de omul de afaceri rus Andrei Melnichenko, scrie ziarul „The Guardian”. „Sy A” (prescurtare de la Sailing Yacht A), a fost confiscat în seara zilei de 11 martie, în portul Trieste (Italia), după ce a fost identificat de poliția italiană ca aparținând miliardarului Timchenko, proprietar al marelui producător de îngrășăminte „EuroChem Group” și al companiei de cărbune „SUEK”.
În înregistrările video apar mașini de poliție, apropiindu-se de iahtul lui Melnichenko, despre care se spune că ar fi unul dintre cele mai mari iahturi din lume.
Oligarhul aparține celui mai influent cerc de oameni de afaceriști, având legături strânse cu guvernul. Melnichenko se situează pe locul 105 în topul celor mai bogați oameni din lume, având o avere de 13,1 miliarde de dolari.
_____
Ghenadiy Timchenko, inclus în lista de sancțiuni UE la 28 februarie curent
Poliţia italiană a confiscat și iahtul „Lena”, care i-ar aparţine lui Ghenadiy Timchenko, o veche cunoștință a președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Omul de afacere a făcut o avere din comerțul cu petrol și este considerat drept unul dintre cei mai apropiați oameni din anturajul lui Putin.
Fondator și acționar al grupului Volga, Ghenadiy Timchenko beneficiază de pe urma legăturilor sale cu factorii de decizie ruși și figurează în calitate de acționar al băncii „Rossiya”.
Timchenko se situează pe locul 78 în lista Forbes, având o avere de 12,7 miliarde de dolari.
_____
Piotr Aven, inclus în lista de sancțiuni UE la 28 februarie curent
Conturile bancare și imobilele din Letonia ale miliardarului Piotr Aven au fost înghețate, scrie publicația Novaya Gazeta.
Piotr Aven este un important acționar al „Alfa Group”, care include una dintre marile bănci din Rusia, „Alfa Bank”. În decizia Consiliului UE, Aven figurează drept unul dintre cei aproximativ 50 de afaceriști ruși care se întâlnesc, în mod regulat, cu Vladimir Putin, la Kremlin.
Aven este cunoscut drept prieten deosebit de apropiat al șefului „Rosneft”, Igor Sechin, un aliat-cheie al lui Putin.
Oligarhul se situează pe locul 529 în clasamentul Forbes și deține circa 4,3 miliarde de dolari.
Totodată, au fost sechestrate conturile bancare ale mai multor miliardari, printre care se numără: Roman Abramovici (patronul echipei de fotbal „Chelsea”), Oleg Deripaska (președintele „En+ Group” și al companiei „RUSAL”), Igor Sechin (directorul general al „Rosneft”), Andrei Kostin (șeful băncii „VTB”), Nikolai Tokarev (președintele companiei „Transneft”), Alexei Miller (președintele consiliului de administrație al „Gazprom”) și Dmitri Lebedev (președintele consiliului de administrație al Băncii „Rossiya”).
Critici la adresa Kremlinului
Deși marea majoritate a miliardarilor ruși nu s-au pronunțat în privința războiului din Ucraina și a acțiunilor întreprinse de guvernul rus, se atestă tot mai multe cazuri în care oligarhii rup tăcerea. Aceste comentarii au început să apară după sancțiunile impuse de UE.
Oleg Deripaska, cunoscut pentru legăturile sale strânse cu președintele Vladimir Putin, a cerut încetarea invaziei Rusiei în Ucraina.
„Pacea este foarte importantă! Este o nebunie să prelungești negocierile!”, a scris Deripaska pe 3 martie, într-o postare pe Telegram.
Deripaska, în vârstă de 54 de ani, este fondatorul principalului producător de metale „EN+ Group”. El a fost vizat de sancțiunile britanice din perioada 7-11 martie, dar mai multe surse diplomatice au spus că guvernele europene nu au putut ajunge la un numitor comun, dacă să-l includă sau nu în a patra rundă de sancțiuni, notează Reuters.
_____
Fondatorul băncii Tinkoff, Oleg Tinkov, a descris conflictul dintre Ucraina și Rusia drept unul „de neconceput și inacceptabil”, cerând statelor să cheltuie bani pentru cercetarea bolilor incurabile, precum cancerul, și nu pentru război.
Banca digitală „Tinkoff” a fost considerată drept unul dintre cele mai mari succese tehnologice ale Rusiei, dar, în urma invaziei în Ucraina și a impunerii noilor sancțiuni, prețul acțiunilor a scăzut cu 90%. În cele din urmă, fondatorul băncii, Oleg Tinkov, a pierdut miliarde de dolari.
_____
Miliardarul Mihail Fridman, născut în Ucraina, a trimis un e-mail angajaților săi de la „LetterOne”, raportat pentru prima dată de Financial Times, în care solicita încetarea „vărsării de sânge” și scria că „războiul nu poate fi niciodată răspunsul”.
Descriindu-și rădăcinile ucrainene din Lvov, unde încă locuiau părinții săi, Fridman scrie: „Mi-am petrecut o mare parte din viață în calitate de cetățean al Rusiei, construind și dezvoltând afaceri. Sunt profund atașat de poporul ucrainean și cel rus. Conflictul actual este o tragedie pentru ambele popoare”.
_____
La rândul său, oligarhul ruso-israelian, Leonid Nevzlin, a anunțat marți, 8 martie, că intenționează să renunțe la pașaportul său rus, în semn de protest față de invazia Rusiei în Ucraina.
„Tot ceea ce atinge Putin moare. Nu-mi permit să fiu cetățean al unei țări care ucide copiii altor țări și își torturează propriii copii care nu sunt de acord cu ea. Nu vreau să fiu complice al unui regim criminal și complice la o crimă împotriva umanității”, a scris afaceristul într-o postare pe pagina sa de facebook.
Potrivit ziarului „The Washington Post”, Nevzlin se numără printre primii oligarhi ruși, care s-au autoexilat în Israel, fugind de ceea ce el a descris drept „o campanie de persecuție, motivată politic de către președintele rus, Vladimir Putin”.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, statele membre ale Uniunii Europene au convenit asupra a patru pachete de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Ultimele măsuri includ interdicția de import pentru oțelul și fierul rusesc, dar și interdicția de export din UE în Rusia al bunurilor de lux în valoare de peste 300 de euro și al mașinilor care costă mai mult de 50 000 de euro, precum și interdicția pentru investițiile în companiile petroliere și în sectorul energetic al Rusiei.
Victoria ROMANIUC, stagiară ZdG