Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Salarii lunare pentru deputați de…

Salarii lunare pentru deputați de până la 100 de mii de lei? Parlamentar: „Acest lucru e un FALS, iar imaginea este «photoshopată»”.

Colaj ZdG

Reprezentanții Parlamentului au dezmințit informațiile apărute în spațiul public privind salariile deputaților. Pe rețelele de socializare a fost distribuită o imagine despre care se spune că ar prezenta salariile ridicate de aleșii poporului, care ar fi „între 40 de mii și 100 de mii pe lună”. Datele au fost publicate la o zi după ce sindicatele au pichetat Legislativul, atrăgând atenția asupra faptului că salariile actuale nu ar acoperi „nici măcar minimul de existență”.

Un tabel care pretinde că ar conține sumele de bani primite lunar de jumătate dintre deputați a fost distribuit sâmbătă, 15 decembrie, pe rețelele de socializare. Documentul publicat nu conține o descriere, fiind doar numele a 50 de deputați și numere în dreptul lor.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a declarat că venitul mediu lunar al unui deputat este de aproximativ 20-27 de mii de lei.

„Se distribuie masiv această listă pe rețele sociale, chipurile acestea fi salariile lunare deputaților. Acest lucru e un FALS, iar imaginea este «photoshopată».

Salariul de bază al unui deputat este de aprx. 16-17 mii lei net, care nu a fost majorat în ultimii trei ani.

Dacă se adaugă alte plăți (care sunt diferite de la deputat la altul) și se scad plățile pe le dăm asistenților/consilierilor noștri (care la fel pot varia în funcție de lună), venitul mediu lunar al unui deputat este de aproximativ 20-27 mii lei”, a scris Marian pe rețelele de socializare.

Una dintre deputatele Partidului Acțiuni și Solidaritate (PAS), Ersilia Qatrawi, care conform tabelului ar fi primit peste 97 de mii de lei, a publicat „fișa personală pe noiembrie 2024”, care arată că „spre plată” din salariul de funcție au fost 15 991 de lei.

„Pentru ca tot circula informații false despre salariul deputaților, va atașez aici acest document. Salariul net aproximativ 16 mii”, a scris Qatrawi.

Și deputata Marcela Adam a arătat că a primit același salariu.

„Am căutat și eu lista fermecată să văd mie ce sumă mi-au desenat și, culmea, eu nici măcar în listă nu m-am regăsit… Iaca, stau acum și mă gândesc cum se întâmplă oare că pe lista de deputați eu nu-s, dar fluturaș de salariu de deputat am . Dar și mai mare minune e că salariul din fluturaș deloc nu-i ca cel din poveste. Oare cine mă minte extrasul de salariu sau lista fermecată?”, a transmis Adam.

Parlamentul Republicii Moldova a anunțat în seara zilei de sâmbătă că, în ultimele zile, „este supus unor atacuri concertate de dezinformare și denigrare”.

„Instituția parlamentară respinge informațiile false și manipulatorii apărute pe platformele digitale și pe rețelele sociale. Unele dintre acestea au fost preluate selectiv din informația compromisă, apărută urmare a atacului cibernetic asupra serverelor Parlamentului din luna octombrie. Alte informații au fost denaturate și rupte din context, fiind preluate trunchiat din unele rapoarte prezentate de Secretariatul Parlamentului. Scopul diseminării informațiilor false este de a crește starea de îngrijorare în societate și neîncrederea în instituțiile statului.

Precizăm că, pe parcursul anului 2024, deputații nu au beneficiat de premii. De asemenea, deputații nu au primit niciun fel de sporuri salariale pentru ședința plenară prelungită a Parlamentului din data de 12 decembrie.

Potrivit prevederilor Legii despre statutul deputatului în Parlament, adoptată în 1994, toți deputații, indiferent de culoarea lor politică, au dreptul la aceleași garanții sociale: salariu lunar, plăți compensatorii, indemnizații pentru chirie, transport și altele.

Îndemnăm cetățenii să se informeze din surse credibile pentru a nu cădea în plasa campaniilor de dezinformare”, se arată în comentariul publicat de instituție.

Informațiile, care se prezintă a fi sumele de bani ridicate de aleșii poporului, au veni după ce vineri, 13 decembrie, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat o acțiune de pichetare în fața Parlamentului R. Moldova, pentru a-și exprima „îngrijorarea profundă față de înrăutățirea situației social-economice a salariaților din țară”.

Principalele revendicări ale CNSM includ:

1. Stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6 000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025 și utilizarea acestuia la planificarea cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2025;

2. Majorarea cu 35% a valorilor de referință de bază și a celei utilizate la calcularea salariilor personalului didactic, ştiinţifico-didactic, științific, personalului  din grupul ocupațional „Ordine publică și securitate a statului” etc;

3. Alocarea a  50 de milioane de lei destinate asigurării dreptului la tratament balneosanatorial a persoanelor asigurate.