Principală  —  Ştiri   —   „Să cunoaștem și să respectăm…

„Să cunoaștem și să respectăm Constituția, apreciind oportunitatea de a fi liberi și egali în fața legii”. Mesajele primelor persoane în stat la 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova

Ziua Constituției Republicii Moldova este marcată pe data de 29 iulie. Legea supremă a fost adoptată de Parlament la 29 iulie 1994 și a intrat în vigoare la 27 august 1994. La Parlament a avut loc o ședință solemnă dedicată celebrării celui de-al treilea deceniu de la adoptarea Legii Supreme a statului. În clădirea Legislativului este organizată și o expoziție tematică.

„Acum trei decenii, moldovenii au decis să construiască împreună o țară în care oamenii trăiesc liber, un stat în care drepturile tuturor cetățenilor sunt respectate, iar ei își pot asigura bunăstarea și realiza năzuințele prin muncă onestă. În pofida provocărilor din ultimii ani, continuăm să construim în Republica Moldova un stat pentru oameni. Drepturile și obligațiile cetățeanului Republicii Moldova ne amintesc despre faptul că facem parte dintr-o comunitate în care binele fiecăruia depinde de binele comun. Acestea ne învață că e important să ne respectăm reciproc dacă vrem să trăim în pace și bună înțelegere. Să cunoaștem și să respectăm Constituția, apreciind oportunitatea de a fi liberi și egali în fața legii. E contractul nostru social – e strângerea de mână care ne inspiră să construim un viitor comun mai bun pentru următoarele generații de moldoveni”,  scrie Maia Sandu, președinta R. Moldova. 

„Astăzi, apreciem democrația ca mod de viață, pentru că doar democrația poate genera bunăstare în libertate. Democrația înseamnă și responsabilitatea de a dezvolta și moderniza societatea noastră, iar acest efort este unul continuu – pentru cei de astăzi și pentru generațiile care vor urma. În toamna acestui an, vom participa cu toții la un exercițiu al democrației extrem de important – referendumul constituțional pentru Moldova Europeană, care va consfinți o dată și pentru totdeauna voința întregii țări de a fi parte a marii familii europene. Or, viitorul prosper al unei țări este suma alegerilor noastre comune, a fiecăruia dintre noi” a declarat prim-ministrul Dorin Recean la ședința solemnă din Parlament a celebrării  a 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova.

„În această zi vreau să ne aducem aminte de valorile țării noastre, să conștientizăm drumul pe care l-am parcurs ca neam și, respectiv, drumul pe care-l mai avem de făcut. Valorile înscrise în Constituție trebuie să ne ghideze în fiecare zi, în special atunci când trebuie să luăm decizii complicate, dar care ne vor asigura un viitor liber și prosper. În numele Constituției Republicii Moldova și a acestor valori trebuie să ne continuăm calea europeană aleasă de noi toți, să fim fermi în această alegere și să ne ținem împreună, ca un stat unitar și indivizibil”, a scris Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova.