Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rutte: „Ucraina va fi membră…

Rutte: „Ucraina va fi membră NATO în viitor”

Foto. ANP

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus că Ucraina va adera în viitor la Alianța Nord-Atlantică în calitate de al 33-lea sau al 34-lea membru. Rutte a făcut această declarație în cadrul unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul NATO, la Bruxelles, informează Euro Integration, citată de BBC.

„În prezent, se pare că Ucraina va fi al 33-lea membru. Dar poate că altcineva va apărea în fața ei. Dar Ucraina va fi membru al NATO în viitor. Aceasta este ceea ce am decis la Washington. Așa că întrebarea este acum despre cronologie”, a declarat șeful NATO.

Cu o zi înainte, Zelenski și-a prezentat în Rada supremă a Ucrainei „planul de victorie”, care include invitarea Ucrainei în NATO. Astăzi, 17 octombrie, președintele ucrainean își va prezenta planul la Bruxelles.

„Deci, dacă există o întrebare specifică „Când?”, nu pot da un răspuns acum, în acest moment. Dar lucrăm la toate aceste domenii pentru ca, de fapt, într-o zi să devină membru al NATO”, a adăugat Rutte.

Zelenski şi-ar dori ca Ucraina să devină membră NATO, dar aliaţii s-au oprit anul trecut de a face acest pas. Alianţa occidentală consideră că orice atac lansat asupra unuia dintre cei 32 de membri ai săi este un atac asupra tuturor, conform clauzei Articolului 5. 

În cazul unui atac armat sau al unei ameninţări cu un astfel de atac împotriva Ucrainei, înalţii oficiali americani şi ucraineni se vor întâlni în termen de 24 de ore pentru a se consulta cu privire la un răspuns şi pentru a stabili ce nevoi suplimentare de apărare sunt necesare pentru Ucraina, menţionează acordul semnat joi de Zelenski şi Biden. 

Până acum, Ucraina a semnat acorduri bilaterale de securitate cu 15 state – Regatul Unit, Germania, Franţa, Danemarca, Canada, Italia, Ţările de Jos, Finlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Norvegia şi Islanda.