Rusia va furniza Indiei 100 de milioane de doze din vaccinul Sputnik V
Rusia va furniza Indiei 100 de milioane de doze din vaccinul său împotriva COVID-19, Sputnik V, după încheierea unui acord între Fondul de Investiţii Directe din Rusia (FIDR) şi compania farmaceutică indiană Dr. Reddy’s, relatează miercuri EFE, citat de Agerpres.ro.
Mai exact, cele două părţi au convenit să coopereze în cadrul testelor clinice ale vaccinului rus, care se află în faza a treia, a informat FIDR într-un comunicat.
După ce a primit aprobarea agenţiei de reglementare a medicamentelor din India, FIDR a convenit să furnizeze 100 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19.
Primele tranşe ar putea ajunge la sfârşitul acestui an, în funcţie de rezultatele testelor şi de înregistrarea vaccinului de autoritatea de reglementare a medicamentelor din India.
La începutul acestei luni, Rusia a început testele ulterioare înregistrării vaccinului – care a avut loc pe 11 august, recrutând până în prezent aproximativ 55.000 de voluntari.
Se aşteaptă ca primele rezultate ale fazei a treia în cadrul testelor clinice să fie publicate în octombrie sau noiembrie.
Un grup de cercetători și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „tiparele repetitive” de date într-o lucrare care descrie studiile clinice în faza incipientă a vaccinului anti-COVID dezvoltat de Rusia. Mai exact, cei 15 cercetători, care au trimis o scrisoare revistei The Lancet, susțin că nivelul de anticorpi de la mai mulți pacienți este identic, ceea ce este „improbabil”, scrie nature.com, citat de Digi24.ro.
Într-o scrisoare deschisă către autorii studiului, care au publicat rezultatele vaccinului rusesc „Sputnik V” luna aceasta în revista The Lancet , cercetătorii evidențiază valorile care par a fi duplicate și avertizează că lucrarea își prezintă rezultatele fără a oferi o defalcare detaliată a datelor pe care se bazează.
Potrivit unui studiu publicat luna aceasta în revista The Lancet, vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat și testat în Rusia a generat anticorpi la zeci de subiecți studiați și, în timp ce vaccinul a cauzat adesea efecte secundare, cum ar fi febra, acele reacții adverse au fost în mare parte ușoare.
Totodată, la sfârșitul lunii august, președintele R. Moldova, Igor Dodon, s-a oferit să fie prima persoană din țara noastră care va administra vaccinul anti-COVID-19 pe care specialiștii din Federația Rusă susțin că l-au elaborat.
La 11 august, Rusia a reuşit să devină prima ţară din lume care înregistrează un vaccin împotriva noului coronavirus, a anunţat preşedintele rus Vladimir Putin. „În această dimineaţă, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat pentru prima oară în lume”, a declarat Putin, în cadrul unei reuniuni a guvernului său, asigurând că vaccinul rusesc este eficient, a trecut toate testele necesare şi permite obţinerea unei „imunităţi durabile” la COVID-19.
Acest vaccin va fi pus în circulaţie de la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului naţional al medicamentului de pe lângă Ministerul Sănătăţii din Rusia, consultat de agenţiile de presă ruse.