Rusia şi Belarus, un nou pact de apărare reciprocă. Sistemul de rachete Oreşnik ar putea fi instalat în Belarus în 2025
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko au semnat vineri la Minsk un tratat privind garanţiile reciproce de securitate, care prevede între altele utilizarea armelor nucleare în faţa unei ameninţări externe, într-o referire clară la NATO, scrie Agerpres citând Reuters şi EFE.
Documentul stabileşte obligaţiile ambelor ţări în ceea ce priveşte apărarea suveranităţii, independenţei, integrităţii teritoriale şi ordinii constituţionale, precum şi asigurarea inviolabilităţii teritoriului şi frontierelor Uniunii statale Rusia-Belarus, potrivit agenţiei de presă TASS.
Putin a declarat că tratatul semnat „va face posibilă protejarea eficientă a securităţii Rusiei şi Belarusului, creând astfel condiţii pentru continuarea dezvoltării paşnice şi durabile a celor două state”.
Referitor la instalarea sistemului de rachete Oreşnik în Belarus, Putin a spus că răspunde astfel unei solicitări din partea omologului său belarus Aleksandr Lukaşenko.
„În ceea ce priveşte posibilitatea desfăşurării unor arme, sincer vorbind, formidabile precum Oreşnik, pe teritoriul Belarusului: din moment ce am semnat astăzi un acord privind garanţiile de securitate prin utilizarea tuturor forţelor şi mijloacelor disponibile, consider că desfăşurarea unor sisteme precum Oreşnik pe teritoriul Republicii Belarus este fezabilă”, a spus Putin.
El a declarat vineri că Rusia ar putea desfăşura noul său sistem de rachete hipersonice cu rază intermediară Oreşnik pe teritoriul belarus în a doua jumătate a anului viitor.
„Cred că acest lucru va deveni posibil în a doua jumătate a anului viitor, pe măsură ce va începe producţia de serie a acestor sisteme în Rusia şi vor intra în serviciul forţelor strategice ruse”, a adăugat Putin în comentarii televizate.
Liderul rus a aprobat luna trecută modificări în strategia de apărare a Rusiei prin care a coborât pragul de atac nuclear, astfel încăt orice atac aerian masiv cu arme convenţionale asupra Rusiei ar putea declanşa un răspuns nuclear din partea Moscovei, şi a extins umbrela nucleară rusă asupra Belarus, un aliat-cheie.
Armele nucleare au fost retrase din Belarus după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, dar Putin a anunţat anul trecut că Rusia instalează rachete nucleare tactice pe teritoriul belarus ca element de descurajare a Occidentului.
Lukaşenko, aflat la putere în Belarus din 1994, a declarat în octombrie că orice utilizare a armelor nucleare ruseşti desfăşurate acum în Belarus va necesita acordul său personal.
Moscova şi Minsk desfăşoară periodic exerciţii militare comune, iar un bloc militar condus de Rusia din care fac parte ţări din CSI – Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) – urmează să organizeze exerciţii în Belarus în septembrie anul viitor.
Rusia a lansat o rachetă experimentală Oreşnik asupra unui obiectiv militar din oraşul ucrainean Dnipro luna trecută, în ceea ce Putin a descris ca fiind un prim test al acestei arme în condiţii de luptă. El a lăudat noua rachetă, despre care a spus că este imposibil de interceptat şi că are o putere distructivă comparabilă cu cea a unei arme nucleare, chiar şi atunci când este echipată cu un focos convenţional.
Unii experţi occidentali sunt sceptici cu privire la afirmaţiile lui Putin referitoare la această rachetă, despre care spun că se bazează pe un sistem pe care Rusia l-a testat la un moment dat ca armă intercontinentală, înainte de a-i îngheţa dezvoltarea, iar unii comentatori ruşi independenţi au afirmat chiar că întreaga „operaţiune cu Oreşnik” nu a fost decât o „operaţiune de propagandă, atent regizată”. O serie de experţi militari au spus că Oreşnik seamănă foarte mult cu vechea rachetă balistică rusă RS-Rubej.
Deşi sistemele Oreşnik de pe teritoriul belarus vor face parte din Forţele strategice ruse, Minskul va putea decide stabilirea eventualelor ţinte, i-a spus Putin lui Lukaşenko, conform Reuters. Belarus are graniţe comune cu Polonia, Letonia şi Lituania, ţări membre ale NATO