Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia se pregătește pentru o…

Rusia se pregătește pentru o nouă ofensivă în primăvară-vară, iar Ucraina nu are arme

Imagine simbol. Foto: Roman Pilipey/AFP via Getty Images

Ucraina rămâne fără muniție, iar Rusia se pregătește pentru o nouă ofensivă în mai-iunie. Aceste previziuni alarmante sunt exprimate de unii jurnaliști și experți militari occidentali.

Conducerea ucraineană, deși nu manifestă sentimente defetiste, spune deschis că armata nu mai are cu ce lupta – Rusia o depășește atât numeric, cât și privind cantitatea obuzelor.

Aceste afirmații ar putea fi considerate exagerări: cum s-ar spune, cere de patru ori mai mult dacă vrei să obții măcar jumătate. Poate fi și o dorință de a pune presiune asupra Congresului Statelor Unite, care, într-un final, a decis să dea bani Ucrainei. Dar, realitatea este apropiată de previziunile exprimate, scrie Euroradio.

Voi da un exemplu, unul foarte simplu. Stația Tripilska. Lumina din regiunea Kiev depinde de ea. Au fost 11 rachete. Le-am doborât pe primele șapte. Patru au nimerit ținta. De ce? Pentru că nu am avut rachete. Am rămas fără toate rachetele care apărau stația Tripilska”, a declarat Volodîmîr Zelenski într-un interviu pentru PBS.

Ce-i drept, președintele ucrainean nu a precizat dacă nu au fost suficiente rachete antiaeriene pentru a proteja în mod special centrala termică Tripilska din regiunea Kiev sau întreaga țară a rămas fără sisteme de apărare antiaeriană. Dar a fost tranșant: „Ucraina va pierde războiul în situația în care Congresul american nu aprobă pachetul de ajutor”.

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un ajutor esențial de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat pe 20 aprilie un proiect de lege privind alocarea ajutorului militar pentru Ucraina. În total, 311 congresmeni au votat în favoarea proiectului de lege, iar 112 voturi au fost exprimate împotrivă.

Documentul aprobat prevede alocarea a aproape 61 de miliarde de dolari. Din această sumă, aproximativ 23 de miliarde de dolari sunt destinate refacerii stocurilor de armament ale SUA, 11 miliarde de dolari – finanțării operațiunilor americane în regiune, iar aproximativ 14 miliarde de dolari – achiziționării de arme și sisteme de apărare moderne. Aproximativ 23,2 miliarde de dolari sunt alocate direct asigurării armelor pentru Ucraina.

În plus, documentul îl obligă pe președintele SUA să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune. Cu toate acestea, șeful Casei Albe poate amâna această decizie dacă va considera că transferul de rachete ar putea afecta interesele de securitate națională ale Statelor Unite.

Rusia planifică o nouă ofensivă

Financial Times scrie cu referire la oficiali ucraineni și occidentali, ale căror nume nu au fost dezvăluite, că autoritățile de la Kremlin planifică o ofensivă pe scară largă. Aceasta ar putea viza teritoriile regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporijjea și Herson. Operațiunea terestră ar putea fi lansată la sfârșitul primăverii sau la începutul verii. Aceste teritorii sunt parțial ocupate de Rusia, fiind anexate în mod ilegal de către Putin în septembrie 2022.

Va ocupa oare Rusia complet Donbasul până la vară?

În urmă cu o săptămână, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, a declarat că situația pe frontul de est a escaladat. Rusia și-a intensificat ofensiva și „obține periodic succese tactice”.

Totuși, acesta a negat imediat zvonurile potrivit cărora inamicul ar fi spart apărarea ucraineană.

Experții militari străini susțin, de asemenea, că Rusia va înainta insistent în Donbas. Iar prima țintă strategică este Ceasiv Iar.

Acesta este un oraș aflat la 17 kilometri de Bahmutul ocupat și la 30 de kilometri de Kramatorsk. Anume în această direcție avansează ocupanții. Potrivit lui Sîrskîi, Kremlinul și-a fixat drept obiectiv capturarea localității Ceasiv Iar înainte de 9 mai.

Publicația ucraineană Hromadske explică importanța capturării acestui oraș de către Rusia. Aici locuiesc aproximativ 700 de oameni (cândva, localitatea era populată de circa 14 mii de oameni), orașul fiind supus unor bombardamente interminabile din două motive. În primul rând, orașul este situat pe un teren înalt și poate servi drept trambulină pentru continuarea  avansării în interior. În al doilea rând, este un important nod de transport care, din nou, deschide rute spre Sloveansk și Kramatorsk – acestea vor fi următoarele ținte ale Rusiei.

Potrivit ziarului american „Politico”, cucerirea orașului Ceasiv Iar le va oferi rușilor perspectiva de a prelua controlul asupra întregii regiuni Donețk.

Chiar dacă președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski spune că Ucraina încearcă să găsească o modalitate de a nu se retrage, ofițerii militari acceptă, în privat, că mai multe pierderi sunt inevitabile în această vară. Singura întrebare este cât de grave vor fi acestea. 

Harkiv – visul lui Putin?

Președintele Zelenski, într-un interviu acordat lui Axel Springer, a numit și cealaltă mare țintă a lui Putin – Harkiv, prima capitală a Ucrainei.

Cred că prima țintă a ofensivei rusești din acest an va fi un progres în Donbas. Dar privirea armatei ruse va fi ațintită și asupra Harkivului, care se află la aproximativ 29 de kilometri de granița cu Rusia, iar acesta este premiul principal”, a declarat pentru BBC și generalul Richard Barrons, fost comandant al Comandamentului Forțelor Comunale britanice.

Pe 27 martie curent, rușii au lansat două lovituri asupra orașului Harkiv cu bombe ghidate de calibru mare. Este pentru prima dată când au fost folosite astfel de muniții.

Potrivit analiștilor, căderea Harkivului va fi o lovitură catastrofală nu doar pentru moralul ucrainenilor, dar și pentru economia Ucrainei.

Scopul nu este de a cuceri un teritoriu, ci de a demoraliza?

Această ofensivă [rusă] nu va duce la un sfârșit al conflictului, indiferent cum se vor derula evenimentele pentru oricare dintre părți”, a comentat pentru BBC Dr. Jack Watling, cercetător senior la Institutul Regal al Serviciilor Unite pentru Studii de Apărare (RUSI).

Obiectivul său strategic ar putea fi pur și simplu acela de a distruge moralul ucrainenilor. Desigur, acest scenariu poate fi schimbat de ajutorul occidental, pe care Kievul speră atât de mult să-l obțină cât mai curând.

Președintele ucrainean, Volodîmîr Zelenski, a îndemnat duminică, 21 aprilie, Washingtonul să transforme rapid proiectul de lege în lege şi să procedeze la transferul efectiv de arme, afirmând că armele cu rază lungă de acţiune şi sistemele de apărare aeriană sunt priorități absolute. 

Cred că acest sprijin va întări cu adevărat forţele armate ale Ucrainei şi vom avea o șansă la victorie”, a declarat Zelenski.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, există probabilitatea ca trupele ruseşti să-şi intensifice operaţiunile ofensive actuale şi atacurile cu rachete şi drone în următoarele săptămâni pentru a profita de fereastra existentă până la sosirea ajutorului militar american și a exploata criza de arme din Ucraina. În acelaşi timp, potrivit ISW, forţele de apărare vor putea opri ofensiva rusă dacă ajutorul american va sosi rapid.

Per general, experții sunt unanimi în privința unui singur lucru: Putin nu va renunța la atacul asupra Ucrainei și mizează anume pe faptul că Statele Unite și Uniunea Europeană nu vor putea furniza Ucrainei suficiente arme în timp util.

Redactare și adaptare: Olga BULAT