Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia introduce regim antiterorist în…

Rusia introduce regim antiterorist în regiunile Kursk, Briansk și Belgorod

Sursă: ukrinform.net

Rusia a introdus un regim de operațiune antiteroristă (CTO) în regiunile Kursk, Briansk și Belgorod, în apropiere de Ucraina, raportează Radio Svoboda cu referire la Comitetul Național Antiterorist din Rusia, potrivit Ukrinform.

Presa ucraineană scrie că decizia a fost luată ca răspuns la „încercarea de destabilizare a situației în regiunea rusă” și pentru a „opri amenințarea atacurilor teroriste” din partea Ucrainei, conform declarațiilor Comitetul Național Antiterorist din Rusia.

În conformitate cu legea, regimul CTO permite inspectarea cetățenilor, ascultarea convorbirilor lor telefonice, deconectarea internetului și a comunicațiilor mobile, evacuarea rezidenților, intrarea în casele lor și confiscarea mașinilor, scrie Ukrinform.

Anterior, presa ucraineană a scris că la 6 august, canalele de telegram rusești au început să posteze despre luptele din zona de frontieră, cu referire la faptul că armata ucraineană ar fi intrat pe teritoriul regiunii Kursk din Rusia.

Comentând evenimentele din regiunea Kursk, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Peter Stano, a declarat că în conformitate cu dreptul internațional Ucraina are dreptul legal de a se apăra, inclusiv prin „lovirea” agresorului pe teritoriul său.

Bloomberg a scris anterior că evenimentele din regiunea Kursk a Federației Ruse subminează imaginea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, ca „apărător al rușilor obișnuiți” și, de asemenea, poate consolida argumentul Ucrainei că Statele Unite și Europa nu ar trebui să se teamă de amenințările Kremlinului privind escaladarea.