Rusia ar putea interzice exporturile de benzină timp de o lună pentru a stabiliza prețurile
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2022/07/preturi-carburanti-benzina-motorina-criza-razboi-1280x720-1.jpeg)
Serviciul Federal Anti-Monopol din Rusia ar putea iniția o interdicție de o lună asupra exporturilor de benzină de către marii producători pentru a stabiliza prețurile înaintea sezonului de însămânțare a culturilor, transmite Reuters.
Șeful adjunct al serviciului, Vitali Koroliov, a declarat că interdicția de export este doar una dintre soluțiile posibile.
În prezent, marilor companii petroliere din Rusia li se permite să exporte benzină, însă comercianților și revânzătorilor le este interzis acest lucru, în temeiul unei măsuri aplicate inițial în martie 2024.
Koroliov a declarat că prețurile benzinei au revenit la normal în ultima vreme, ceea ce el a descris ca o corecție după o lungă perioadă de scădere. Dar el a spus că creșterea prețurilor cu amănuntul nu a depășit nivelul general al inflației.
Agenția de presă TASS l-a citat spunând că „o strategie alternativă pentru stabilizarea pieței ar putea fi crearea unei piețe la termen pentru a reduce parțial cererea sezonieră”.
Ministerul Energiei din Rusia a emis o declarație în care afirmă că monitorizează în permanență piața internă a carburanților și, dacă este necesar, ar putea decide interzicerea exporturilor pentru a asigura o ofertă internă suficientă.
În 2023, principalii producători de benzină ai Rusiei au fost: rafinăria Omsk (deţinută de Gazprom), rafinăria Norsi (deţinută de Lukoil) şi rafinăria Ryazan (deţinută de Rosneft).
Tot anul trecut, Rusia a produs 43,9 milioane tone de benzină şi a exportat aproximativ 5,76 milioane tone, echivalentul a aproximativ 13% din producţia sa.
Cei mai mari importatori de benzină rusească sunt, în special, ţările din Africa (inclusiv Nigeria, Libia şi Tunisia) şi Emiratele Arabe Unite.