Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia a interzis importul de…

Rusia a interzis importul de legume din Kazahstan după declarația lui Tokayev despre refuzul său de a se alătura la BRICS

Președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev

Federația Rusă a introdus restricții la importul de roșii, ardei, pepeni, grâu, semințe de in și linte din Kazahstan. Decizia a fost luată în scopul asigurării „siguranței fitosanitare”, au informat sursele oficiale ruse, scrie Moscow Times. Interdicția a fost introdusă pe fondul informațiilor despre refuzul președintelui Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev de a adera la BRICS.

Șeful statului kazah a primit o astfel de propunere și a luat-o în considerare din punctul de vedere al „intereselor naționale”, dar a decis totuși să se abțină de la a solicita aderarea, a declarat cu o zi înainte consilierul și secretarul său de presă, Berik Uali.

Potrivit acestuia, deocamdată Tokayev acordă prioritate ONU „ca o organizație universală și non-alternativă în care toate problemele internaționale actuale pot și ar trebui să fie discutate”.

Bloculul geopolitic BRICS cuprinde Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iran, Egipt, Etiopia și Emiratele Arabe Unite.