Rusia a fost condamnată la CEDO pentru demiterea unei profesoare din cauza orientării sale sexuale „netradiţionale”
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia pentru demiterea unei profesoare din cauza mai multor fotografii postate pe reţele sociale, inclusiv unele în care apărea în postură apropiată cu alte femei, informează AFP, potrivit Agerpres.
Reclamanta, prezentată cu iniţialele A.K. şi în vârstă de circa 30 de ani, preda de trei ani muzica într-o şcoală publică din Sankt-Petersburg atunci când a fost convocată în 2014 şi informată de existenţa unui „dosar” asupra vieţii sale private, întocmit de organizaţia non-guvernamentală „Părinţii Rusiei”.
Profesoarei i s-a cerut să demisioneze pe motiv că „face propagandă în favoarea unei orientări sexuale netradiţionale”, ceea ce ea a refuzat. Aceasta s-a apărat în faţa autorităţilor şcolare, subliniind că nimeni nu s-a plâns de comportamentul ei înainte, însă a fost demisă în decembrie 2014 pentru „acte imorale incompatibile cu continuarea activităţilor de predare”.
Femeia a sesizat justiţia din ţara sa, fără a obţine câştig de cauză şi, ca ultim recurs, a depus o plângere în august 2016 la CEDO. Curtea Europeană a decis că disponibilizarea ei a fost în mod clar disproporţionată şi a apreciat că ea a fost victima unei discriminări bazate pe orientarea sa sexuală. CEDO a precizat că a existat o încălcare a articolelor 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi familiale) şi 14 (interdicţia discriminării) ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
Curtea Europeană a condamnat Rusia să-i plătească femeii 6500 de euro drept prejudicii materiale, 10 mii de euro drept prejudicii morale şi 6 mii de euro pentru cheltuielile în instanță. Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei, însă CEDO poate în continuare să analizeze responsabilitatea Moscovei în posibile încălcări ale drepturilor omului.