Rubla, pe fundalul recunoașterii de către Putin a „RPLD”, a devenit cea mai instabilă monedă din lume
Rubla a devenit cea mai instabilă monedă din lume, depășind lira turcească, relatează RBC citând datele terminalului de schimb valutar Bloomberg.
Volatilitatea implicită a rublei, până în seara zilei de 21 februarie, a ajuns la 33,97% și s-a apropiat de valorile maxime de la începutul pandemiei, notează publicația. Cursul valutar al dolarului în timpul licitației a depășit 80 de ruble, iar euro – 91 de ruble.
Banca Rusiei notează că instituțiilor financiare li se oferă posibilitatea, până la 1 octombrie, de a raporta acțiunile și obligațiunile la prețul pieței din ziua de 18 februarie. De asemenea, până la 1 octombrie, băncile rusești vor putea folosi valoarea cursurilor valutare din 18 februarie pentru a calcula standardele obligatorii, scrie Novaya gazeta.
Ultima oară o astfel de volatilitate a monedei rusești a avut loc pe 18 martie 2020, când a atins 37,7% (cursul rublei s-a prăbușit de la 60–65 la 80 de ruble pentru dolar), precizează RBC.
Totodată, prețul barilului de petrol marca Brent cu livrare în aprilie a depășit 97 de dolari pentru prima dată din septembrie 2014, în momentul de față prețul urcând la 97,6 dolari, potrivit datelor de tranzacționare ale bursei ICE din Londra.
Putin a semnat decretele de recunoaștere a așa-numitelor Republici Populare Donețk și Lugansk („RPD” și „RPL”) în seara zilei de 21 februarie. Potrivit decretului, președintele rus a instruit Ministerul Apărării al Federației Ruse să trimită trupe militare în „RPD” și „RPL”, iar Ministerul Afacerilor Externe – să negocieze stabilirea relațiilor diplomatice. Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a subliniat, în discursul său către națiune, că granițele Ucrainei vor rămâne așa cum sunt recunoscute de comunitatea internațională, „în ciuda declarațiilor Federației Ruse”.