Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România va continua exportul de…

România va continua exportul de energie către R. Moldova. Ciolacu: Planul Rusiei de a îngenunchea R. Moldova folosind arma energiei a eșuat

Premierul României, Marcel Ciolacu a anunțat, joi, 23 mai, la începutul ședinței de Guvern, că va fi aprobată o ordonanță de urgență pentru continuarea exportului de energie către R. Moldova, scrie G4Media.

„O altă decizie majoră vizează noul pachet de ajutor pentru R. Moldova, adoptat prin ordonanță de urgență. În primul rând, continuăm exportul de energie, măsură esențială pentru supraviețuirea economică a fraților noștri. Astfel, planul Rusiei de a îngenunchea R. Moldova folosind arma energiei a eșuat! Al doilea palier de sprijin este educația, ca parte a acordului nostru bilateral”, a afirmat premierul României, Marcel Ciolacu.

Executivul român va aproba ordonanţa de urgenţă pentru modificari privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Sebastian Burduja, ministrul român al energiei a declarat că va menține „mecanismul de plafonare a preţurilor la energie şi gaze încă un an, până la 31 martie 2025, pentru ca populația, dar și companiile, în calitate de consumatori finali, să rămână în continuare protejați”.