Principală  —  IMPORTANTE   —   România va construi un pod…

România va construi un pod peste Prut care va face legătură între Ungheni și județul Iași

Colaj foto - CNAIR

România va construi un nou pod peste Prut pentru a se conecta cu infrastructura rutieră din R. Moldova. Astăzi, 27 septembrie, a fost semnat contractul pentru execuția noului Pod de la Ungheni la județul Iași, care va fi conectat pe viitor direct la Autostrada „Unirii” A8, fapt confirmat de secretarul de stat al Ministerul român al Transporturilor, Irinel Ionel Scriosteanu, scrie Hotnews.

„Ansamblul de poduri care va face legătura între județul Iași și raionul Ungheni este format din două poduri paralele cu tablier mixt oțel-beton și grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulație). Cel mai lung dintre cele două poduri va avea aproximativ 260 m”, a transmis șeful companiei de autostrăzi, Cristian Pistol.

Pe teritoriul României, podul se va conecta cu viitoarea Autostradă a „Unirii” A8 ce în curând va fi scoasă la licitație.

„Sunt prezent la granița dintre România și Republica Moldova, la Ungheni, unde astăzi am semnat 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮𝗰𝘁 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗽𝗼𝗱 𝗻𝗼𝘂 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗣𝗿𝘂𝘁 𝗹𝗮 𝗨𝗻𝗴𝗵𝗲𝗻𝗶, fiind astfel un moment istoric, întrucât ultimul pod rutier comun a fost construit în urmă cu peste 60 ani”, a declarat Scriosteanu.

De partea Republicii Moldova, podul va continua cu Drumul național R1 Chișinău – Ungheni. Contractul pentru noul Pod peste Prut de la Ungheni prevede următoarele:

  • 261,20 m lungime pod nou peste Prut (câte un pod pentru fiecare sens de circulație).
  • 2 benzi pe sens + trotuare.
  • 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)
  • 8 m lățime parte carosabilă.
  • 1 km lungime traseu.
  • 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură
  • punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor.