Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România, Polonia și Letonia au…

România, Polonia și Letonia au cerut NATO să consolideze apărarea aeriană la frontierele estice ale alianței, după cazurile când dronele rusești au intrat în spațiul aerian al acestor state

Sursa foto: NATO Allied Air Command/ Flickr

Miniștrii apărării din România, Polonia și Lituania au cerut conducerii NATO să consolideze apărarea aeriană a alianței la frontierele sale estice, din cauza amenințării crescute din partea Rusiei, scrie BBC. Șefii departamentelor de apărare din cele trei țări au semnat o scrisoare adresată membrilor NATO, în care amintesc că recent în țările est-europene au avut loc mai multe incidente când dronele rusești au intrat în spațiul aerian al acestor state.

Miercuri, 19 septembrie, România a găzduit o reuniune a miniștrilor apărării din așa-numitul „Bucharest Nine” – un grup de state est-europene din care fac parte Bulgaria, Ungaria, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Republica Cehă.

Miniștrii au subliniat că țările NATO ar trebui să își consolideze capacitatea de a detecta, identifica și neutraliza obiectele zburătoare joase și lente, iar rotația apărării aeriene ar trebui introdusă imediat.

Ministrul român al Apărării, Angel Tulver, a cerut NATO să dea un „răspuns dur” incidentelor în care rachetele și dronele rusești intră în spațiul aerian al membrilor alianței.

În același timp, adjunctul ministrului polonez al apărării, Pawel Zalewski, a declarat că, în cadrul unei viitoare reuniuni a șefilor apărării din NATO, care va avea loc în octombrie, ar trebui discutată posibilitatea distrugerii dronelor care trec granițele țărilor blocului.

La 9 septembrie, conducerea forțelor armate letone a raportat că o dronă rusească s-a prăbușit în apropierea orașului Rezekne – și era o dronă încărcată cu explozibil de tip Shahed. Armata letonă consideră că drona a ajuns accidental în Letonia.