Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rishi Sunak a devenit noul…

Rishi Sunak a devenit noul prim-ministru al Regatului Unit

Foto: AFP

Rishi Sunak este, oficial, noul prim-ministru al Marii Britanii după ce s-a întâlnit marți, 25 octombrie, cu Regele Charles la Palatul Buckingham, care i-a încredințat acest mandat, scrie Reuters.

Sunt pe deplin conștient de cât de grele sunt lucrurile”, a declarat el în fața reședinței de pe Downing Street, unde a evitat tradiția obișnuită de a sta alături de familia sa și de susținătorii politici.

„Înțeleg, de asemenea, că am de lucru pentru a restabili încrederea, după tot ceea ce s-a întâmplat. Tot ce pot spune este că nu sunt descurajat. Cunosc înalta funcție pe care am acceptat-o și sper să mă ridic la înălțimea exigențelor sale”, a spus el.

Se așteaptă ca Sunak, unul dintre cei mai bogați oameni din parlament, să reducă cheltuielile pentru a acoperi un deficit estimat la 40 de miliarde de lire sterline (45 de miliarde de dolari) în finanțele publice, creat de o încetinire a creșterii economice, de costurile mai mari ale împrumuturilor și de un program de șase luni de sprijin pentru facturile de energie ale populației.

„Voi uni țara noastră, nu prin cuvinte, ci prin acțiuni (…). Acest guvern va avea integritate, profesionalism și responsabilitate la fiecare nivel (…). Încrederea se câștigă, iar eu o voi câștiga pe a ta”, a spus Sunak.

În condițiile în care popularitatea partidului său este în declin, Sunak se va confrunta, de asemenea, cu tot mai multe solicitări de organizare a alegerilor dacă se va îndepărta prea mult de manifestul politic care a dus la alegerea Partidului Conservator în 2019, când liderul de atunci, Boris Johnson, s-a angajat să investească masiv în țară, notează sursa citată.

Fostul ministru al Finanțelor Rishi Sunak devine prim-ministru al Marii Britanii, după ce alți candidați au renunțat la cursa pentru conducerea Partidului Conservator. 

Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, fost ministru de finanțe, devine al treilea prim-ministru al Marii Britanii în mai puțin de două luni, având sarcina de a restabili stabilitatea într-o țară care se confruntă cu ani de tulburări politice și economice.

Sunak va fi primul prim-ministru de origine indiană al Regatului Unit. Familia sa a emigrat în Marea Britanie în anii 1960, o perioadă în care multe persoane din fostele colonii ale Marii Britanii s-au mutat în țară pentru a o ajuta să se reconstruiască după cel de-al Doilea Război Mondial.

Prim-ministra britanică, Liz Truss, și-a anunțat joi, 20 octombrie, demisia din funcție, devenind premierul cu cel mai scurt mandat de până acum.