Principală  —  IMPORTANTE   —   RISE: Curierul lui Ilan Șor…

RISE: Curierul lui Ilan Șor la Moscova

Sursa: RISE Moldova

Inspector superior la Centrul Național Anticorupție, inspector la Vamă, inspector de integritate la Federația Moldovenească de Fotbal și, într-un final, – suspect în spălarea banilor în interesul unui grup criminal organizat. Este traiectoria mai puțin obișnuită a unui fost om al legii, astăzi conectat la Ilan Șor. Îi spune Victor Guțuleac, are 40 de ani, și este unul din oamenii lui Șor la Moscova, scrie RISE Moldova.

În august 2023, cu trei luni înainte de alegerile primarilor în sate și orașe, fugarul Șor anunța că lansează programul „Satul moldovenesc”.

„Prevede o investiție de 17 miliarde de lei, prin fondul „Visul Meu”, creat de mine. Alocăm 20 de milioane de lei pentru fiecare primărie în următorii trei ani. Deja în acest an, fiecare primărie va primi câte cinci milioane de lei pentru reconstrucția drumurilor”, spunea Șor, într-un video publicat pe pagina sa de Facebook, îndemnând primarii să-i trimită o cerere pentru a obține finanțare.

Nu spunea nimic despre sursa banilor sau cum aceștia vor intra în visteria primăriilor. Mai cu seamă, „fondul” prin care Șor urma să sponsorizeze administrațiile locale – Fundaţia de Dezvoltare a Democraţiei „Visul meu” – nu a fost înregistrată niciodată la Ministerul Justiției.

O lună mai târziu, mai multe primării din țară au început să semneze contracte de sponsorizare. Însă nu cu „fondul” lui Șor, ci cu un anume Igal (Igor) Shved, un bărbat în vârstă de 61 de ani, cetățean al Israelului. Mai târziu urma să se afle că Shved deține și cetățenie rusă, scrie RISE Moldova.

Acestea nu erau primele acte de caritate ale israelianului. Numele lui Shved apăruse în vizorul public în luna iunie 2023, când Primăria Orhei a publicat două comunicate în care anunța consultări publice „Cu privire la aprobarea condițiilor Contractului de sponsorizare”. În unul dintre contracte, sponsorul, adică Shved, își asuma finanțarea lucrărilor de reparație a unei grădinițe din oraș, iar în celălalt – cinci milioane de lei pentru acordarea indemnizațiilor pentru copiii nou-născuți din Orhei.

Investigația integrală o puteți citi pe site-ul rise.md.