Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rezultatele preliminare la alegerile parlamentare…

Rezultatele preliminare la alegerile parlamentare din Franța. „Încă nu știm cine va guverna”

Sursa: Ludovic MARIN / POOL / AFP

Francezii și-au ales, duminică 7 iulie, parlamentarii, în turul doi al scrutinului cu miză istorică în urma căruia extrema dreaptă ar fi putut ajunge la putere pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial. Cu o prezență de 67,1%, cea mai mare din 1997, electoratul din Franța s-a mobilizat împotriva partidului Reunirea Națională condus de Marine le Pen (extrema dreaptă), scrie G4Media.

Conform rezultatelor preliminare, alegerile au fost câștigate de Noul Front Popular (o alianță a partidelor de stânga, din care face parte și stânga radicală a lui Jean-Luc Mélenchon), urmat de alianța pro-prezidențială centristă a lui Emmanuel Macron, iar extrema dreaptă a lui Le Pen s-a situat abia pe locul trei, urmată de Republicani.

În urma alegerilor câștigate de Stânga, premierul Gabriel Attal a anunțat că luni dimineață îi va prezenta demisia președintelui Emmanuel Macron. Acesta din urmă a îndemnat după primele rezultate „la prudență” spunând că nu există un răspuns la întrebarea: „Cine va guverna?”.