Principală  —  RECOMANDAT   —   Rezultatele anchetei MC pe cazul…

Rezultatele anchetei MC pe cazul „Joc” și motivul demiterii Alionei Strîmbeanu

Colaj: ZdG

Comisia de anchetă din cadrul Ministerului Culturii (MC) a constat „mai multe încălcări” și „abateri disciplinare grave” admise de administrația Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „Joc”. În urma constatărilor, directoarea generală interimară a ansamblului, Aliona Strîmbeanu, a fost eliberată din funcție.

La 6 iunie, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că mai mulți dansatori din ansamblul de dansuri populare „Joc”, colectiv emerit din R. Moldova, au fost la Sankt Petersburg, unde au dansat hora alături de oligarhul fugar Ilan Șor și reprezentanții partidelor pe care le controlează, unite în blocul „Victorie”. Atunci, contactați de ZdG, reprezentanții „Joc” au mărturisit că „a fost o surpriză neplăcută” să-și vadă câțiva membri ai ansamblului dansând în Rusia.

A doua zi, la 7 iunie, Ministerul Culturii a demarat o anchetă internă pe acest caz, în cadrul căreia promiteau să stabilească „cum membrii ansamblului de stat au ajuns să facă jocul politicienilor proruși”. În aceeași zi, Aliona Strîmbeanu a fost invitată la Ministerul Culturii „pentru prezentarea explicațiilor pe cazul dat”:

„Dumneaei a confirmat cele relatate în spațiul public și a recunoscut despre utilizarea de către unii salariați ai Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare «JOC» a costumelor din garderoba instituției publice în orașul Sankt Petersburg din Federația Rusă”, se arată în răspunsul Ministerului.

La 11 iunie, a fost semnat ordinul de inițiere a anchetei în de serviciu în privința Aliona Strîmbeanu. Astfel, potrivit Ministerului Culturii, investigațiile au arătat că Aliona Strîmbeanua creat și a admis situații de transmitere a costumelor și accesoriilor instituției publice salariaților în scopuri personale pentru folosirea acestora la activități private, în afara orelor de muncă, aceste acțiuni fiind în detrimentul beneficiului instituției publice, întrucât utilizarea costumelor și accesoriilor instituției publice conduce la uzarea și devalorizarea costumelor și accesoriilor instituției publice”.

Ancheta a stabilit că în cadrul instituției nu există un regulament/ aprobat de directorul instituţiei care să reglementeze procedura legală şi uniformă de eliberare a bunurilor (costumelor). Responsabilele de eliberarea costumelor „nu dețin un registru oficial pentru aceste acțiuni”, menționează Ministerul. 

Or, primirea şi eliberarea bunurilor, precum şi a mijloacelor băneşti fără perfectarea documentelor corespunzătoare constituie, în condițiile art. 2111 lit. a) din Codul muncii, încălcare gravă a obligațiilor de muncă”, reiterează MC.

Totodată, investigațiile MC arată că Aliona Strîmbeanu „a încălcat procedurilor de deplasare în arafa hotarelor R. Moldova, neavând acordul ministrului”. Mai mult, Ministerul Culturii a elucidat că:

  • Majoritatea ordinelor ce țin de activitatea de bază a personalului din cadrul instituţiei, concedii, deplasări, nu conțin, în partea introductivă, normele de drept material, care constituie temei de emitere a ordinelor respective. 
  • S-a constatat încălcarea procedurilor de cumulare a funcţiilor de către director.
  • Un număr semnificativ de ordine nu au o consecutivitate numerică, dar sunt înregistrate cu litere suplimentare prin bară, ceea ce denotă că actele sunt întocmite post-factum
  • Încasarea numerarului s-a efectuat în lipsa aparatului de casă cu memorie fiscală, doar prin ordin de încasare. 

Aliona Strîmbeanu, a fost eliberată din funcție începând cu data de 22 iulie 2024, urmare a constatărilor Comisiei de anchetă.

Inițial, Aliona Strîmbeanu a fost suspendată din funcție de MC. În urma acestei decizii, colectivul ansamblului a scris o petiție de susținere pentru directoarea Aliona Strâmbeanu, cerând anularea ordinului Ministerului Culturii al R. Moldova de suspendare din funcție a acesteia.

După anunțul despre demararea anchetei, conducerea ansamblului „Joc” a publicat un comunicat cu referire acest caz. Potrivit acestuia, în adresa instituției nu ar fi parvenit nicio solicitare privind delegarea membrilor colectivului său sau a ansamblului în întregime pentru participarea la vreo prestație artistică în Federația Rusă. Astfel, conducerea colectivului susținea că ansamblul „nu a participat” la evenimentul din Rusia.