Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reuters: Yandex a finalizat vânzarea…

Reuters: Yandex a finalizat vânzarea activelor din Rusia pentru 5,4 miliarde de dolari. Este cea mai mare ieșire corporativă din Rusia de la invazia Ucrainei

Un acord de împărțire a activelor companiei ruse de tehnologie Yandex a fost finalizat luni, 15 iulie, un consorțiu de investitori ruși cumpărând cea mai mare parte a afacerilor Yandex într-o tranzacție în numerar și acțiuni în valoare de aproximativ 5,4 miliarde de dolari, scrie Reuters.

Divizarea marchează sfârșitul proprietății străine în Yandex, deseori supranumit „Google al Rusiei”, înăsprind controlul Kremlinului asupra spațiului internet din Rusia. Aceasta este cea mai mare ieșire corporativă din Rusia de când Moscova a invadat Ucraina în urmă cu peste doi ani.

„Compania-mamă” olandeză a Yandex, Yandex NV (YNV), a declarat că și-a vândut pachetul minoritar de 28% rămas, ca parte a celei de-a doua încheieri a tranzacției, primind un total de 2,8 miliarde de dolari în numerar și 162,5 milioane de acțiuni YNV clasa A.

„Odată cu cea de-a doua închidere, YNV a primit prețul de cumpărare convenit și acum a eliminat complet interesul rămas în afacerile rusești”, a spus YNV.

Yandex a deschis calea pentru tehnologia rusă după ce s-a înființat la sfârșitul anilor 1990 și s-a listat pe Nasdaq, devenind o forță dominantă în căutare și publicitate, transport-hailing, comerț electronic și alte servicii online.

Patru afaceri axate pe inteligența artificială în cloud, etichetarea datelor, mașinile cu conducere autonomă și tehnologia educațională sunt păstrate de YNV și vor fi dezvoltate sub numele Grupului Nebius, a spus YNV.

Acordul este rezultatul a aproximativ doi ani de negocieri și s-a confruntat cu diverse eșecuri și obstacole, de la cererile Kremlinului pentru o reducere de cel puțin 50% la vânzările de active străine până la riscul de naționalizare și o izbucnire împotriva războiului din partea cofondatorului Yandex, Arkady Volozh.