Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   REUTERS/ Surse: Rusia ar avea…

REUTERS Surse: Rusia ar avea un proiect secret de producere a dronelor de război în China, pe care ar intenționa să le folosească împotriva Ucrainei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, vizitează o unitate de producție de drone a Centrului Tehnologic Special din Sankt Petersburg, Rusia, 19 septembrie 2024. Sputnik/Grigory Sysoyev/Kremlin via REUTERS

Rusia ar fi stabilit un program de armament în China pentru a dezvolta și produce drone de atac cu rază lungă de acțiune, care ar urma să fie utilizate în războiul împotriva Ucrainei, scrie Reuters din informațiile a două surse de la o agenție europeană de informații.

IEMZ Kupol, o subsidiară a companiei ruse de armament de stat Almaz-Antey, ar fi dezvoltat și testat în zbor un nou model de dronă numit Garpiya-3 (G3) în China cu ajutorul specialiștilor locali, potrivit unuia dintre documente – un raport pe care Kupol l-a trimis Ministerului rus al Apărării la începutul acestui an, scrie Reuters.

Orange lansează o nouă soluție pentru digitalizarea afacerilor – Orange Document Management (P)

Kupol a declarat ar fi declarat că a reușit să producă drone, inclusiv G3, într-o fabrică din China, astfel încât armele să poată fi desfășurate în „operațiunea militară specială” din Ucraina, termenul pe care Moscova îl folosește pentru război.

Kupol, Almaz-Antey și Ministerul rus al Apărării nu au răspuns solicitărilor de comentarii pentru acest articol, în timp ce Ministerul chinez de Externe a declarat pentru Reuters că nu are cunoștință de un astfel de proiect, adăugând că țara are măsuri stricte de control asupra exportului de drone.

Fabian Hinz, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a declarat că livrarea de drone din China către Rusia, dacă va fi confirmată, va determina o „evoluție semnificativă”.

„Dacă te uiți la ceea ce a livrat China până acum, au fost în mare parte bunuri cu dublă utilizare – au fost componente, subcomponente, care ar putea fi folosite în sistemele de arme. Asta s-a raportat. Dar ceea ce nu am văzut cu adevărat, cel puțin în sursă deschisă, sunt transferuri documentate de sisteme întregi de arme”, a declarat el pentru Reuters.

Cu toate acestea, Samuel Bendett, cercetător senior adjunct la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană (CNAS), a declarat că ar fi necesare mai multe informații pentru a stabili dacă China găzduiește producția de drone militare rusești.

Departamentul de Stat al SUA și guvernul ucrainean nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce ar presupune „sprijinul chinez pentru mașina de război a Rusiei” pe care l-au promis, refuzând să ofere detalii.