Reuters: Serviciile secrete americane au exclus o posibilă escaladare nucleară, generată de atacurile ATACMS în interiorul Rusiei
Decizia SUA de a permite Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei nu a crescut riscul unui atac nuclear, care este puțin probabil în ciuda declarațiilor tot mai agresive ale lui Vladimir Putin, relatează Reuters, citând cinci surse familiarizate cu serviciile secrete americane.
Totuși, este posibil ca Rusia să își continue campania de sabotaj împotriva țintelor europene pentru a crește presiunea asupra Occidentului cu privire la sprijinul său pentru Kiev, au declarat agenției doi oficiali de rang înalt, un deputat și doi asistenți din Congres.
O serie de evaluări ale serviciilor de informații din ultimele șapte luni au arătat că este puțin probabil ca o escaladare nucleară să rezulte dintr-o decizie de relaxare a restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane. Acest punct de vedere nu s-a schimbat de când actualul președinte al SUA, Joe Biden, a schimbat luna aceasta poziția Washingtonului cu privire la arme, au declarat surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
„Evaluarea a fost unanimă: ATACMS nu va schimba calculele nucleare ale Rusiei”, a declarat un consilier al Congresului.
Lansarea de către Rusia a unei noi rachete balistice săptămâna trecută, despre care analiștii au spus că a fost gândită ca un avertisment pentru Washington și aliații săi europeni, nu a schimbat această concluzie, spune Reuters.
Unul dintre cei cinci oficiali americani a declarat că Washingtonul crede că Rusia nu va căuta o escaladare cu forțele sale nucleare, dar va încerca să răspundă la ceea ce vede ca o escaladare din partea Statelor Unite. Oficialul a declarat că utilizarea noii rachete face parte din acest efort.
Surse americane au declarat că informațiile au ajutat administrația Biden în ultimele luni să navigheze în dezbaterea adesea divizivă cu privire la faptul dacă Washingtonul ar trebui să slăbească restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane pentru a evita supărarea lui Putin.
Inițial, oficialii s-au împotrivit unei astfel de măsuri, invocând îngrijorarea cu privire la escaladare și incertitudinea cu privire la modul în care Putin ar reacționa. Unii dintre acești oficiali, inclusiv cei de la Casa Albă, Pentagon și Departamentul de Stat, se temeau de represalii împotriva militarilor și diplomaților americani, precum și de atacuri asupra aliaților NATO.
Biden și-a schimbat părerea cu privire la intrarea în război a Coreei de Nord înainte de alegerile prezidențiale din SUA, au declarat sursele agenției.
Unele dintre acestea cred acum că temerile privind escaladarea, inclusiv cea nucleară, au fost exagerate, dar subliniază că situația generală din Ucraina rămâne periculoasă și că escaladarea nucleară nu este exclusă. Capacitatea Rusiei de a găsi alte modalități secrete de a se răzbuna pe Occident rămâne, de asemenea, o preocupare.
Din august, când Ucraina a făcut o incursiune surpriză în regiunea rusă Kursk, Moscova și Kievul au fost prinse într-o serie de escaladări și represalii. Potrivit SUA, Rusia a obținut sprijinul Coreei de Nord, care a trimis între 11 000 și 12 000 de soldați pentru a se alătura ostilităților. În aceeași zi în care Ucraina a lansat prima lovitură cu autorizarea SUA de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune, Rusia și-a modificat doctrina nucleară, reducând pragul condițiilor pentru o lovitură nucleară.