Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reuters: Hamas spune că acceptă…

Reuters: Hamas spune că acceptă planul de armistițiu pentru Gaza susținut de ONU

Hamas acceptă o rezoluție a ONU care susține un plan de a pune capăt războiului cu Israelul din Gaza și este gata să negocieze detalii, a declarat marți, 11 iunie, un înalt oficial al grupării militante palestiniene, scrie Reuters.

Conversațiile despre planurile pentru Gaza după încheierea războiului Israel-Hamas vor continua marți după-amiaza și în următoarele două zile, a declarat secretarul de stat Antony Blinken la Tel Aviv, după discuții cu liderii israelieni. „Este imperativ să avem aceste planuri”.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC) a adoptat o rezoluție prin care aprobă o propunere de încetare a focului susținută de SUA, care urmărește să pună capăt atacului de opt luni al Israelului asupra Gaza.

Rezoluția salută o propunere de încetare a focului în trei faze anunțată de președintele american Joe Biden luna trecută, care solicită o încetare a focului inițială de șase săptămâni și schimbul unor prizonieri israelieni deținuți în Gaza cu prizonieri palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

A doua fază ar include o încetare permanentă a focului și eliberarea captivilor rămași. A treia fază ar implica un efort de reconstrucție pentru Fâșia Gaza devastată. SUA spun că Israelul a acceptat propunerea, deși unii oficiali israelieni au promis de atunci că vor continua războiul până la eliminarea Hamas, gruparea palestiniană care guvernează Gaza.

Rezoluția cere Hamas, care a spus inițial că a privit propunerea „pozitiv”, să accepte planul în trei faze. Acesta îndeamnă Israelul și Hamas „să-și pună în aplicare pe deplin termenii, fără întârziere și fără condiție”.

Hamas s-a grăbit să saluteze rezoluția luni. Într-o declarație după vot, Hamas a declarat că este gata să coopereze cu mediatorii și să inițieze negocieri indirecte privind implementarea principiilor acordului.