Republica Moldova a obținut locul I la competiția globală de inteligență artificială „INTEL AI Global Impact Festival 2024”
În premieră, Republica Moldova a obținut locul I la competiția globală „INTEL AI Global Impact Festival 2024” care promovează inovația în inteligența artificială, identificând proiecte cu impact pozitiv în societate, transmite Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Elevii Nikita Moglan și Daniela Malancea de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din municipiul Chișinău au concurat cu alte 105 echipe din întreaga lume.
Cei doi elevi, Nikita Moglan și Daniela Malancea, ghidați de profesoara Viorica Moglan, au creat o platformă de inteligență artificială intitulată „MediScan”, care poate oferi instantaneu diagnoze medicale, beneficiari urmând să fie oamenii din comunități defavorizate. Proiectul oferă utilizatorilor, fie că sunt pacienți din sate izolate, fie furnizori de servicii medicale, informații utile la subiect, potrivit MEC.
„Ați demonstrat în fața întregii lumi că Republica Moldova poate străluci în domeniul inovației tehnologice. Datorită parteneriatului strategic dintre Tekwill și Ministerul Educației și Cercetării, tinerii noștri beneficiază de susținere pentru a putea transforma ideile îndrăznețe în succese reale. Aceste rezultate sunt dovada clară că, prin investiții constante în educație, tehnologie, tinerii pot schimba nu doar viitorul lor, ci și viitorul țării”, a spus Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, în mesajul său de felicitare.
De asemenea, la competiție au participat elevii Oleg Rata și Anastasia Batrincea de la Liceul Teoretic „Nicolae Milescu Spătaru” (categoria 13-17 ani), îndrumați de profesorul Albert Lobanov. Echipa nominalizată a câștigat cu proiectul „Road Condition Recognition”.
„Parteneriatul nostru cu Ministerul Educației și Cercetării este esențial pentru asigurarea accesului elevilor la cursuri de inteligență artificială, un domeniu crucial pentru viitorul lor. Prin acest program, nu doar că le oferim cunoștințe relevante, dar și instrumentele necesare pentru a deveni lideri în tehnologie și inovație. Această victorie la nivel global este o confirmare a potențialului nostru colectiv și dovedește că elevii noștri pot face față celor mai exigente competiții din lume și pot triumfa”, a spus Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice la Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC).
În acest an, la competiția INTEL AI Global Impact Festival au participat 106 echipe din întreaga lume.