Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Republica Kosovo a primit statutul…

Republica Kosovo a primit statutul de membră asociată în Adunarea Parlamentară a NATO

Sursa foto: telegrafi.com

Republica Kosovo a devenit luni, 27 mai, membră asociată în Adunarea Parlamentară a NATO. Un anunț în acest sens a fost făcut de președinta Vjosa Osmani.

„(…) NATO este destinul Republicii Kosovo, iar această mișcare va asigura că vocea celor mai pro-NATO oameni de pe Pământ este auzită. Ne vom continua eforturile împreună cu aliații noștri pentru a avansa, de asemenea, pe calea noastră spre NATO”, a spus președinta Republicii Kosovo pe platforma X, fost Twitter.

Adunarea Parlamentară a NATO este instituțional separată de NATO, dar servește ca o legătură importantă între NATO și parlamentele țărilor membre. Aceasta este formată din 281 de delegații din toate cele 32 de țări membre NATO.

Pe lângă aceasta, la activitățile sale participă și delegații din 9 țări asociate, 4 țări mediteraneene asociate, precum și 8 delegații parlamentare de observatori. Membrii asociați pot prezenta rezoluții și amendamente la rezoluții. De asemenea, aceștia pot servi ca raportori speciali asociați în cadrul comisiilor, pentru a-și prezenta perspectivele în rapoartele Adunării Parlamentare NATO.

Cu toate acestea, ei nu au dreptul de a vota cu privire la rapoartele, rezoluțiile sau conducerea Adunării și nici nu contribuie la bugetul acesteia.

În prezent, există nouă membri asociați – printre care Serbia și Bosnia și Herțegovina.