Principală  —  Ştiri   —   Reprezentanții unui partid extraparlamentar cer…

Reprezentanții unui partid extraparlamentar cer autorităților din R. Moldova să declare grupul Wagner drept grup terorist, pe motiv că ar recruta persoane din stânga Nistrului

Emblema organizaţiei paramilitare Grupul Wagner

Reprezentanții partidului extraparlamentar Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) susține că grupul Wagner recrutează mercenari din rândul populației din stânga Nistrului. Aceștia au publicat și un document prin care locuitorii regiunii transnistrene sunt chemați să se alăture structurii private militare.

Contactat de ZdG, comunicatorul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a spus că „PCCOCS examineaza mai multe dosare care vizeaza mercenariatul, însă se abține de la comentarea declarațiilor partidelor politice.”

Potrivit documentului, se caută bărbați cu vârsta între 21 și 60 de ani, oferindu-se contracte cu salariu de la 300 000 ruble rusești și premii conform rezultatelor. Anunțul, semnat de o persoană cu numele Andrei Nicolaievici Troșev, prezentată ca erou al Federației Ruse, promite pregătire excelentă cu instructori de cea mai înaltă calificare, poliță de asigurare a sănătății și a vieții, cu garantarea tuturor plăților convenite în contract, asigurarea completă cu muniții și echipament militar modern.

Angajarea la lucru se efectuează direct de pe teritoriul regiunii transnistrene la un telefon viber, fiind indicată și o adresă de e-mail, cu extensiune „.ru”.

Astfel, reprezentanții CUB cer autorităților să declare Wagner drept grup terorist și impunerea unor sancțiuni tuturor persoanelor recrutate ori care acționează în numele acestuia. 

Anterior, R. Moldova s-a alăturat Uniunii Europene, sancționând o listă de persoane pentru încălcarea drepturilor omului, printre care și mercenari ai organizației paramilitare ruse Wagner.