Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reprezentanții Ucrainei la Eurovision 2024,…

Reprezentanții Ucrainei la Eurovision 2024, amendați după ce au purtat tricouri pe care era inscripționat mesajul „Eliberați apărătorii Azovstalului”

Sursa foto: Getty Images

Organizatorii Eurovision Song Contest au amendat reprezentanții Ucrainei la concurs după ce au purtat tricouri imprimate cu mesajul „Free Azovstal Defenders” (Eliberați apărătorii Azovstalului, n.red.) în timpul evenimentului, transmite The Kyiv Independent.

Artiștii Alyona Alyona și Jerry Heil, care au reprezentat Ucraina la Eurovision Song Contest 2024, au obținut locul al treilea, cu piesa „Teresa & Maria”.

Potrivit artistei Alyona Alyona, delegația ucraineană a ales să sfideze interdicția Eurovision privind mesajele politice, purtând tricouri în care se cerea eliberarea apărătorilor Azovstal, soldații care au apărat ultimul bastion al Ucrainei din Mariupolul ocupat, care sunt încarcerați.

„Știam că atunci când vor arăta reluări ale prestațiilor tuturor artiștilor, vor arăta și delegația noastră. Așa că, atunci când camera s-a apropiat de noi, echipa noastră a arătat apelul nostru întregii lumi”, a declarat Alyona Alyona, al cărei nume real este Aliona Savranenko.

Apariția în tricouri la eveniment a fost „o sarcină riscantă și dificilă”, mai spune Savranenko. Delegația a fost nevoită să ascundă tricourile sub celelalte haine pentru a nu fi detectate de gardieni. Chiar și obținerea tipăririi tricourilor s-a dovedit a fi o provocare, după spusele artistei. Unele tipografii nu au fost capabile să finalizeze comanda, în timp ce altele au refuzat.

„Cu toate acestea, am reușit să ajungem la un acord cu o tipografie după ce am sunat-o de cinci ori și am implorat-o cu lacrimi în ochi să ne ajute”, a mai adăugat ea Savranenko.

Savranenko nu a dezvăluit valoarea sancțiunii, însă a spus că riscul a meritat, pentru a-și exprima sprijinul pentru apărătorii din Azovstal aflați în captivitate în Rusia.

„Ne-am asumat un risc mare, dar a funcționat. Am scăpat doar cu o amendă”, a spus ea.

De asemenea, EBU a luat măsuri drastice împotriva artiștilor care au încercat să semnaleze sprijinul pentru Palestina, pe fondul războiului din Fâșia Gaza, care a ucis peste 35.000 de palestinieni din octombrie 2023. Protestatarii au criticat Eurovision pentru că a permis Israelului să participe la concursul din 2024.

Nemo, reprezentantul Elveției, este câștigătorul celei de-a 68-a ediții a competiției muzicale Eurovision Song Contest 2024. Acesta a interpretat pe scena de la Malmo piesa The Code. Conform regulamentului concursului, câștigătorul a fost desemnat prin votul juriului și al publicului, în proporție de 50/50. Astfel, Nemo a acumulat în total 591 de puncte, 365 din partea juriului și 226 din partea publicului.

Rusia a fost exclusă de la Eurovision în 2022.