Reprezentanții TikTok vor fi audiați în Parlamentul European pentru posibila influențare a alegerilor din România
Reprezentanții TikTok vor fi audiați marți, 3 decembrie, în Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European, în contextul suspiciunilor privind influențarea primului tur al alegerilor prezidențiale din România. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul Dan Nica, șeful delegației PSD din grupul S&D, pe pagina sa de Facebook, unde a subliniat importanța unui mediu digital sigur și lipsit de manipulări, relatează Calea Europeană.
„Mediul digital trebuie să fie unul sigur, lipsit de manipulări și ingerințe care să afecteze discursul civic și procesele democratice. Această audiere reprezintă un pas important spre transparență și responsabilitate,” a declarat Nica pe pagina sa de Facebook.
Audierea va avea ca temă „Îndeplinirea obligațiilor TikTok prevăzute în Directiva Serviciilor Digitale (DSA) în contextul ultimelor evoluții”. Directiva obligă platformele mari să evalueze riscurile sistemice și să le gestioneze astfel încât să protejeze procesele electorale și discursul civic.
Dan Nica a mai adăugat: „Un lucru este foarte clar: democrația nu trebuie să fie niciodată de vânzare!”
Miercuri, liderul delegației PSD în Parlamentul European a solicitat, în plenul de la Strasbourg, explicații președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la „entitățile străine” care s-ar fi amestecat în procesul electoral din România.
De asemenea, printr-o scrisoare adresată liderilor grupurilor pro-europene din Parlamentul European, vicepreședintele PE Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) a cerut sprijin pentru organizarea cât mai rapidă a unei audieri a șefului TikTok, Shou Zi Chew, în plenul Parlamentului European. În contextul campaniei virale desfășurate de candidatul de extremă-dreapta Călin Georgescu pe platforma TikTok, Ștefănuță consideră că Shou Zi Chew trebuie să ofere garanții că platforma sa nu a intervenit activ în rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din România.
Marea surpriză a alegerilor prezidențiale din România s-a produs după numărarea voturilor din primul tur de scrutin, care l-a plasat pe ultranaționalistul Călin Georgescu, candidat independent, a cărui campanie electorală masivă pe rețele sociale precum TikTok a trecut mult timp neobservată de analiști, pe primul loc la votul în țară și în străinătate, marcând o premieră absolută. Potrivit datelor AEP după centralizarea voturilor din cele 20.059 de secții de vot, Călin Georgescu a obținut 22,94% din voturi, urmat de Elena Lasconi cu 19,18%. Astfel, finala prezidențială de pe 8 decembrie va fi disputată între ultranaționalistul cu simpatii pro-ruse Călin Georgescu și pro-europeana Elena Lasconi, candidat din partea USR.
Ulterior, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a solicitat Comisiei Europene să deschidă o investigație oficială asupra Tiktok pentru că a permis campania politică a lui Călin Georgescu, în ciuda propriilor standarde, vicepreședintele autorității publice, Alexandru Jucan, argumentând că acțiunile rețelei chineze de socializare au ridicat „suspiciuni de manipulare a opiniei publice printr-o utilizare inadecvată a platformei”.
De altfel, un raport realizat de Expert Forum (Policy Brief nr. 190) a indicat că candidatul independent Călin Georgescu a înregistrat o creștere semnificativă în preferințele electorale, de la 2% la 22%.
Vicepreședintele CNA a explicat că această evoluție a fost atribuită în mare parte unei campanii desfășurate pe TikTok, bazată pe „coordonarea unor conturi care au promovat activ conținut electoral, fără marcaje adecvate” și „amplificarea artificială a mesajelor prin algoritmi, utilizând hashtag-uri dedicate, precum #echilibrușiverticalitate, care au atras milioane de vizualizări”.
Ulterior, joi, Consiliul Suprem de Apărare a Țării, convocat de către președintele Klaus Iohannis, a constatat că în perspectiva și în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale „au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral” și că rețeaua de socializare TikTok nu a respectat prevederile legale privind campania electorală din România, un candidat la alegerile prezidențiale beneficiind de „o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic”, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.
Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei. Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.
În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT.
Tot joi, în conferinţa de presă zilnică de la Bruxelles, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat, răspunzând unei întrebări din partea jurnaliştilor, că vineri va avea loc o „masă rotundă” între autorităţile române şi reprezentanţii TikTok, organizată de executivul european, „dat fiind situaţia actuală din România”. El a mai precizat că la întâlnire au fost invitate şi alte platforme şi că este un „exerciţiu obişnuit” înainte de alegeri. „Este o practică obişnuită pe care tindem să o facem în cadrul Directivei Serviciilor Digitale, pentru că alegerile corecte şi libere sunt centrul democraţiilor noastre”, a adăugat purtătorul de cuvânt, relatează Agerpres.