Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reprezentanții PA, despre specializarea judecătorilor…

Reprezentanții PA, despre specializarea judecătorilor în materie anticorupție: „S-a observat o îmbunătățire semnificativă a eficienței și calității actului de justiție”

Sursa: ZdG

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) susțin că în urma implementării hotărârii CSM de specializare a judecătorilor în materie anticorupție din februarie 2024, s-a observat „o îmbunătățire semnificativă a eficienței și calității actului de justiție”. Astfel, potrivit unui comunicat al instituției, aproximativ 120 cauze penale ale PA, aflate pe rol la faza incipientă, au fost repartizate celor nouă judecători specializați din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Procurorii care reprezintă acuzarea de stat au constatat îmbunătățiri notabile în procesul de judecată în aceste cauze penale, de la implementarea specializării judecătorilor fiind raportată o accelerare a tempoului de examinare a cauzelor penale aflate în examinare, accentuează reprezentanții PA.

„Prin urmare, avem exemplele acuzatorilor: Accelerarea tempoului de examinare – în cazul unuia dintre acuzatori, din cele 28 de cauze penale aflate în gestiunea sa, 10 au fost redistribuite judecătorilor specializați, iar în unele cazuri, cercetarea judecătorească a demarat deja cu o frecvență crescută a ședințelor. În perioada de după redistribuire, examinarea cauzelor s-a accelerat semnificativ. De exemplu, pe una dintre cauze, cercetarea judecătorească a demarat, fiind desfășurate cinci ședințe consecutive.

Frecvența ședințelor – într-o cauză penală complexă, unde sunt implicați opt inculpați, au fost numite 12 ședințe de judecată într-un interval scurt, dintre care șase doar în luna iunie. Acest ritm a permis avansarea rapidă la faza de examinare a probelor. Eficiența redistribuirii cauzelor – în cazul redistribuirii cauzelor penale către judecătorii specializați, cercetarea probelor a început in scurt timp după încheierea ședinței preliminare, iar ședințele au fost fixate frecvent. Într-o cauză redistribuită, etapa ședinței preliminare a fost depășită la prima ședință la judecătorul specializat, deși anterior durase trei ani.

Organizarea și pregătirea ședințelor – în cauzele examinate de judecătorii specializați, ședințele sunt organizate eficient, fiind fixate mai multe ședințe consecutive. Acest lucru permite o mai bună pregătire și citare a martorilor, ceea ce denotă o accelerare semnificativă a examinării cauzelor. Astfel, cauzele penale redistribuite sunt tratate cu prioritate, asigurându-se respectarea termenelor rezonabile de judecată și creșterea calității actului de justiție.

Ținem să menționăm că implementarea specializării judecătorilor în materie anticorupție este un pas decisiv către eficientizarea examinării cauzelor de corupție. Această inițiativă răspunde nevoilor actuale ale sistemului judiciar de a asigura o justiție rapidă, eficientă și echitabilă pentru toți cetățenii. Continuând pe această cale, ne propunem să consolidăm și mai mult încrederea publicului în actul de justiție și să asigurăm o aplicare riguroasă și corectă a legii”, se mai spune în comunicat.

Pe 13 februarie 2024, membrii CSM au aprobat o hotărâre prin care s-a dispus specializarea judecătorilor Judecătoriei Chișinău în domeniul examinării cauzelor penale care au fost trimise în instanța de judecată de către Procuratura Anticorupție, precum și „controlul judiciar al procedurilor prejudiciare pe marginea acestor cauze (cererile, demersurile înaintate de procurorii în Procuratura Anticorupție, plângerile împotriva hotărârilor și acțiunilor/inacțiunilor procurorului în Procuratura Anticorupție etc).

Tot atunci, Consiliul a dispus specializarea judecătorilor Judecătoriei Chișinău în domeniul examinării cauzelor privind legalitatea actelor de constatare emise de Autoritatea Națională de Integritate, prin care se constată „diferențe substanțiale între veniturile obținute și cheltuielile realizate raportate la averea dobândită, precum și a cererilor de confiscare a averii nejustificate în folosul statului parvenite de la Autoritatea Națională de Integritate”.