Reportaj de la nord, din „пророссийский край” al Moldovei, despre cum „Rusia ne este prieten, iar Uniunea Europeană vrea să ne exploateze creierul”
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2025/02/colajZdG_nord.jpg)
La referendumul din 2024 privind dezideratul integrării europene a R. Moldova, numeroase sate din raioanele de nord ale țării s-au pronunțat în defavoarea aderării, optând pentru opțiunea „Nu” în proporție de peste 90% din voturi. Ne-am deplasat în unele localități din raioanele Ocnița, Dondușeni și Edineț, planificând un reportaj care să ne aducă mai aproape de fricile oamenilor legate de UE, dar și de grijile lor cotidiene. Ajunși acolo, ne-am lovit de o realitate rar întâlnită – refuzul categoric al localnicilor de a vorbi în fața camerei de filmat despre grija facturilor, despre UE, despre Rusia, despre orice.
„Это не к нам” (Nu noi trebuie să răspundem la aceste întrebări, n.r.), „Я не буду нiчого говорити” (Eu nu o să vorbesc nimic, n.r.), „И больше мы вам ничего не скажем” (Și nu vă vom spune nimic mai mult, n.r.) – sunt doar câteva dintre replicile localnicilor.
Intrarea în satul Pocrovca din raionul Dondușeni este precedată de o alee cu stejari înalți din care mai mulți bărbați taie crengi și le încarcă într-un tractor ruginiu din vremurile sovietice. După indicatorul de intrare în localitate, pe partea stângă, se înfățișează un local numit „Pocrovsкaia usadiba”, local cu o întindere generoasă, la care nu am găsit pe nimeni. Conform recensământului din 2014, grupul etnic majoritar din Pocrovca sunt rușii, în proporție de peste 93%, astfel că la „Bună ziua” am fost întâmpinați cu „На русском если хотите” (Vorbiți în rusă dacă doriți, n.r.).
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2025/02/1-740x403.png)
Deși satul este gazificat, multe hornuri ale caselor erau fumurii, iar pe localnici i-am găsit tăind lemne și tocând crengi. O femeie înfofolită ne mărturisește că nu reușește să-și încălzească casa doar cu gaz, astfel, face focul și cu lemne.
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2025/02/2-740x432.png)
„Poate la voi la Chișinău gazul e mai ieftin sau poate vă dau compensații mai mari, dar noi aici, la nord, suntem lăsați de unii singuri”, răspunde ea.
„Это не к нам”
Lunile trecute, familia sa a beneficiat de compensații în mărime de 300 și 500 de lei. Femeia refuză să vorbească în fața camerei și nu ne permite nici să filmăm cum soțul ei taie lemne și ea le adună. Pe strada denumită „Țentralinaia 106-118” (strada Centrală, n.r.) întâlnim mai mulți bărbați care spintecă un copac. Inițiem o discuție ca să încercăm să înțelegem ce știu ei despre criza energetică, dar ni se răspunde cu
„Это не к нам” (Nu noi trebuie să răspundem la aceste întrebări, n.r.).
Pe o altă uliță întâlnim o femeie ce cară vreascuri cu roaba, dar nici aceasta nu se declară deschisă spre dialog. Revenim pe strada „Țentralinaia” și îl întâlnim pe șoferul tractorului ruginiu care face mai multe „navete cu lemne”, dar și acesta ne spune că nu are timp de „телевидение” (nu am timp de vorbit la televiziune, n.r. ).
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2025/02/3-740x555.jpg)
Pornim spre Ocnița, satul Călărășeuca, aflat în imediata apropiere de frontiera ucraineană și punctul de trecere Otaci – Mohîliv-Podilskîi, unde peste 90% dintre locuitori sunt ucraineni. Din centrul satului ne salută monumentul „Я помню, я горжусь. 9 МАЯ 1945” („Eu țin minte, eu mă mândresc. 9 MAI 1945”, n.r.), dedicat încheierii celui de-al Doilea Război Mondial.
Deși se identifică a fi ucraineni și se află în apropiere de frontiera ucraineană, la referendumul din toamna anului 2024 privind dezideratul integrării europene peste 92% din localnicii satului Călărășeuca s-au pronunțat împotriva integrării R. Moldova în Uniunea Europeană. Se întâmplă în contextul în care, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, Uniunea Europeană rămâne unul dintre partenerii fideli în sprijinirea armatei ucrainene ce se apară de rachetele rusești, rachete, care de altfel, au survolat și spațiul aerian al R. Moldova, iar rămășițe din aceste rachete au fost găsite inclusiv pe teritoriul raionului Ocnița.
Am încercat să abordăm localnicii din Călărășeuca din acest punct de vedere și să aflăm ce-i sperie atât de mult când e vorba de Uniunea Europeană. La biserica din centrul satului mai multe vârstnice stau de vorbă. Pornim discuția de la grijile actuale ale țăranilor și ajungem la subiectul integrării în Uniunea Europeană.
„Нам не нужна ваша Европа и мы ей не нужны” (Noi nu avem nevoie de Europa voastră și nici ea nu are nevoie de noi, n.r.), se aude în mulțime. Și ne avertizează că discuția e încheiată.
„Я не буду нічого говорити”
La alimentara din sat sunt adunați câțiva bărbați. „Это не к нам” (Nu noi trebuie să răspundem la aceste întrebări, n.r.), ne răspund și ei. Intrăm în magazinul alimentar, unde ne întâlnește un panou mare pe care scrie „Здесь продаются спиртные напитки” (Aici se vând băuturi spirtoase, n.r.).
De după tejghea ne salută o tânără de vreo 18-20 de ani. Spunându-i tema despre care dorim să discutăm, tânăra ne răspunde franc, cu accent ucrainesc:
„Я не буду нічого говорити” (Eu nu o să vorbesc nimic, n.r.).
Vizavi de magazinul alimentar se află școala și grădinița. În drum spre școală, ne întâlnim cu două profesoare. Întrebând profesoarele dacă ele consideră că R. Moldova nu ar trebui să se al în ăture marii familii europene, una dintre profesoare răspunde:
„Да, это наша позиция и что с того?” (Da, aceasta este poziția noastră și ce?, n.r.). „И больше мы вам ничего не скажем” (Și nu vă vom spune nimic mai mult, n.r.), răspunde cealaltă profesoară.
La școală ni s-a spus că directoarea lipsește, iar accesul în interior este interzis pe motiv de carantină. La grădiniță ni s-a zis că directoarea și contabila sunt ocupate cu mai multe calcule, iar angajatele grădiniței nu vor să vorbească cu jurnaliștii. În încercarea de a afla ce-i sperie pe localnici în legătură cu Uniunea Europeană, de unde se informează și de ce refuză categoric să vorbească cu jurnaliștii, am pășit pragul primăriei din localitate.
Vasili Papușa ne spune că nu este deloc o noutate faptul că sătenii sunt eurosceptici, așa cum nu văd nimic bun din partea UE. Mai mult, acesta recunoaște că, ascultându-și consătenii, împărtășește aceeași poziție și ne sfătuie să căutăm în alt sat oameni dornici de a vorbi.
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2025/02/4-555x740.jpg)
„Такого ада как в Европе я никогда не видела”
Așa am ajuns în satul Rujnița din același raion, dar ne-am confruntat cu același scenariu – case abandonate, localnici speriați de UE, de jurnaliști, de apariții publice. Unii dintre localnicii „vânați” de după gard ne-au întrebat chiar dacă nu suntem membri ai unui partid „care au venit să studieze și să planteze teritoriul”. O localnică care muncea în grădină ne-a spus că ea nici nu vrea să audă de Europa, așa cum ar fi lucrat acolo mai mult de 15 ani.
„Такого ада как в Европе я никогда не видела. Мы не хотим слышать о Европе” (Așa iad ca în Europa eu niciodată nu am văzut. Noi nu vrem să auzim despre Europa), a spus femeia răspicat.
„Давайте не будем о политике (Haideți să nu vorbim despre politică, n.r.)”, „Давайте не будем говорить о Европейском Союзе (Haideți să nu vorbim despre Uniunea Europeană” – sunt câteva dintre răspunsurile primite din partea localnicilor.
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2025/02/55-740x366.jpg)
Un localnic din Rujnița: „Давайте не будем говорить о Европейском Союзе” (Haideți să nu vorbim despre Uniunea Europeană).
Reportera ZdG: „ Поговорим о России, ладно?” (Vorbim despre Rusia, bine?)
Localnicul din Rujnița „Мы можем говорить о России, но я не знаю, как и где вы будете использовать эту информацию – нет” (Noi putem vorbi despre Rusia, dar eu nu știu cum și unde veți folosi această informație – nu, n.r.).
„Конечно, Россия – друг Молдовы”
Cu aceeași propunere, de a vorbi despre Rusia și relația cu R. Moldova, am ajuns în satul Moșana din raionul Dondușeni. Peste 93% din structura etnică a satului o constituie ucrainenii. „Rusia este prietenul sau dușmanul R. Moldova?” i-am întrebat franc pe puținii localnici care au acceptat să poarte o discuție cu noi în afara camerei de luat vederi. O tânără mamă, de mână cu un copil, ne răspunde mirată:
„Конечно, Россия – друг Молдовы. Посмотрите, на Украине идет война, но Россия им помогает и принимает к себе беженцев” (Desigur că Rusia este prietenul Moldovei, uitați-vă că în Ucraina e război, dar Rusia îi ajută și primește refugiați pe teritoriul său, n.r.).
Fiind întrebată cine a invadat Ucraina și determină ucrainenii să fugă din calea războiului, femeia răspunde: „Конешно, Америка” (Desigur, America). Ea susține că se informează de pe TikTok, dar așa cum bateria telefonului era descărcată, nu a putut să ne arate ce pagini urmărește pe platforma chinezească.
Și la primărie, și la punctul medical, și la cele două magazine alimentare din sat, ni s-a răspuns că „nimeni nu va vorbi cu jurnaliștii pe așa teme”, fără să explice de ce sau ce-i sperie. Victor are 40 de ani și de specialitate este mecanic. Bărbatul este originar din satul Moșana, dar muncește în Cehia, pentru că, spune el, nu cunoaște limba moldovenească – „accentuez – limba moldovenească”, și astfel, nu-și poate găsi un loc de muncă acasă. Victor este singurul localnic din satele din nordul țării, care fiind abordat de jurnaliștii ZdG, a acceptat să vorbească în fața camerei de luat vederi.
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2025/02/5-740x511.png)
Bărbatul s-a arătat indignat de faptul că a fost sistată difuzarea mai multor posturi TV din Federația Rusă, astfel, „populația mai deșteaptă se salvează cu ajutorul internetului”. Bărbatul ne povestește că urmărește pe YouTube canalele de televiziune rusești НТВ și РЕН ТВ –
„Мы пророссийский край, так как мы рабы в своей стране” (Noi suntem un ținut pro-rus, așa cum suntem robi în propria țară, n.r.).
Reportera ZdG: Federația Rusă este dușmanul sau prietenul R. Moldova?
Victor: Как Россия может быть врагом Молдовы, если мы из одного горшка вылезли? (Cum Rusia poate fi dușmanul Moldovei dacă noi am ieșit din aceeași oală?, n.r.).
Victor subliniază că dușmanii R. Moldova „sunt țările din afară, așa cum acolo demult a fost instaurat regimul capitalist orientat spre obținerea profitului, iar moldovenii sunt obișnuiți să trăiască în bucurie, să se odihnească muncind, iar când lucrează, înainte de asta, trebuie să bea alcool sau pe urmă să cinstească lucrul făcut, dar acolo, peste hotare, totul se face pentru bani.” El mai spune că chiar și acum „în satul Moșana multe lucrări sunt remunerate cu băuturi alcoolice”, tocmai de asta, „moldovenii nu sunt pregătiți pentru piața Uniunii Europene”.
„Oamenii din R. Moldova încă mai fură mâncare și lemne, nu pentru că ei vor să fure, dar pentru că ei nu au bani, așa cum conducerea nu le oferă altă posibilitate”, mai crede Victor.
Moșana, Pocrovca, Călărășeuca, Rujnița, Berezovca – sunt sate pe care reporterii ZdG le-au străbătut în lung și lat timp de două zile, pentru a oferi oamenilor de la nord posibilitatea de a se face auziți, doar că fără prea mult succes.
„Газ уже не тот и компенсации не те”
Sâmbătă, 8 februarie, am ajuns la Edineț. Am colindat satele Brătușeni și Alexeevca timp de câteva ore, dar ne-am confruntat cu aceeași dilemă – de ce oare localnicii din aceste sate nu doresc să interacționeze cu presa? Răspunsul a venit chiar din explicația unei localnice.
Intrarea în sat este precedată de o clădire impunătoare – Colegiul de Medicină Veterinară şi Economie Agrară din Brătuşeni. În centrul satului, vizavi de biserică, am regăsit monumentul lui Lenin, iar pe unele blocuri de locuit din sat – simboluri sovietice și fețe ale soldaților ruși. Prin localitate se vorbește în limba rusă, iar conform datelor de la recensământul din 2014, 75% dintre localnici sunt ucraineni.
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2025/02/6-740x445.png)
L-am întâlnit pe veterinarul satului, care, văzându-ne cutreierând satul de atâtea ori, s-a gândit că îl căutăm pe dânsul, având vreo urgență la animale. La referendumul privind dezideratul integrării europene, peste 92%, adică 1005 localnici din Brătușeni, au votat „Nu”, veterinarul satului fiind unul dintre ei.
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2025/02/7-740x535.png)
Convingându-se de faptul că nu este filmat, vorbind cu grai ucrainesc, veterinarul ne spune că „Europa poate și e bună pentru ai lor, dar nouă vor doar să ne exploateze creierul, pentru că ei au studiat mintea moldovenilor și au înțeles că au cu ce lucra și cu asta am spus tot, doar să nu vă supărați.”
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2025/02/Captura-de-ecran-din-2025-02-11-la-18.19.42-740x421.png)
La dugheana din sat se adunaseră mai mulți bărbați, dar și ei au răspuns – „Это не к нам” (Nu noi trebuie să răspundem la aceste întrebări, n.r.).
Deși oamenii care locuiesc în satul Brătușeni la bloc dispun de gaze naturale, aceștia se mai încălzesc și cu soba, așa cum garajele le sunt pline cu lemne și crengi. Abordându-i pe câțiva dintre ei, ni s-a spus: „Газ уже не тот и компенсации не те” (Gazul nu mai este ce a fost și compensațiile nu sunt ce trebuie, n.r.).
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2025/02/Captura-de-ecran-din-2025-02-11-la-18.21.15-740x414.png)
Când suntem pe punctul de a renunța, de după o poartă se ivește o femeie smerită, trecută de 60 de ani, care se prezintă a fi ex-profesoară. Femeia recunoaște că ea este una dintre acele 64 de persoane (7%) din sat care au ales opțiunea „Da” la referendumul pentru integrarea în UE a R. Moldova, așa cum copiii săi locuiesc și muncesc în țările Uniunii Europene. Femeia ne-a zis că înțelege că acesta este cursul pe care R. Moldova trebuie să-l urmeze, dar nu vrea să vorbească public despre aceasta „ca să nu fie judecată de vecini, de foști colegi sau chiar de elevii din sat, sau să-i ofenseze”.