Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Replici acide între biserici: Mitropolia…

Replici acide între biserici: Mitropolia Basarabiei acuză Mitropolia Moldovei că ar fi „subordonată centrului de putere de la Moscova, fiind infiltrată de reprezentanți ai serviciilor secrete ale Federației Ruse”

Foto: Mitropolia Basarabiei

Mitropolia Basarabiei învinuiește Mitropolia Moldovei de „corupție, simonie, abuz de putere, imoralitate și depravare”, dar și că ar propaga „erezia războiului și omuciderii, cum se vede astăzi în cazul războiului nedrept din Ucraina”. Declarațiile au fost făcute într-un comunicat de presă publicat joi, 6 iulie, în contexul conflictului iscat după ce un preot a fost oprit de la oficierea slujbelor, „până la aducerea pocăinței depline în fața ierarhului”, pe motiv că a trecut la Mitropolia Basarabiei.

„Constatăm cu mâhnire că Mitropolia Chișinăului, structura de ocupație bisericească a Patriarhiei Moscovei, continuă să dezinformeze opinia publică, falsificând adevărul, distorsionând realitatea și prezentând trunchiat sau tendențios aspecte istorice sau canoane ale Bisericii. Această situație denotă reflexe imperiale, teamă pentru pierderea puterii de influență în societate, opacitate la adevăr, inadecvare la procesele sociale de desovietizare și incapacitate de dialog constructiv în interesul Ortodoxiei”, scrie Mitropolia Basarabiei.

Mitropolia Basarabiei spune că în Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, ar fi infiltrată de reprezentanți ai serviciilor secrete ale Federației Ruse.

„Structura locală din R. Moldova a Patriarhiei Moscovei, intitulată pompos și abuziv drept „Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove” sau „Biserica Ortodoxă din Moldova” este o structură necanonică, subordonată centrului de putere de la Moscova, fiind infiltrată de reprezentanți ai serviciilor secrete ale Federației Ruse. Ea s-a aflat constant în complicitate fățișă cu regimul neconstituțional și separatist de la Tiraspol și este marcată la vârf de fenomenele degradante ale corupției, simoniei, abuzului de putere, imoralității și depravării. Principalul criteriu de promovare în structura necanonică este antieuropenismul și antiromânismul, alimentate de structurile de propagandă rusești”, se menționează în comunicat.

Astfel, Mitropolia Basarabiei a declarat că „îi primește și îi va primi în comuniune pe toți preoții și diaconii români din Republica Moldova și Ucraina care părăsesc jurisdicția Patriarhiei Moscovei, având ca temei un șir de canoane ortodoxe care permit clericilor să se separe de o ierarhie abuzivă și asupritoare, imorală, coruptă și simonistă, care propagă erezia războiului și omuciderii, cum se vede astăzi în cazul războiului nedrept din Ucraina”.

Declarațiile vin ca răspuns la comunicatul Mitropoliei Moldovei, în care aceasta a acuzat Mitropolia Basarabiei de corupere a preoților: „În Biserică, coruperea preoților și a credincioșilor nu poate fi numită sub nici o formă proces firesc și natural al lucrurilor, ci dimpotrivă, încălcare a Sfintelor Canoane”.

„Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove regretă faptul că în Comunicatul de presă emis de către Mitropolia Basarabiei în data de 29 iunie 2023 se vorbește despre canonicitate, dar nu se citează nici un canon al Bisericii Ortodoxe care le-ar justifica primirea clericilor din Mitropolia Chișinăului”, a scris Mitropolia Moldovei, indicând mai multe canoane.

Conflictul între cele două Mitropolii s-a iscat pe 28 iunie, când un paroh a fost oprit de la oficierea slujbelor, „până la aducerea pocăinței depline în fața ierarhului”, pe motiv că a trecut la Mitropolia Basarabiei.