Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Rejudecare în ședință închisă? Președinta…

Rejudecare în ședință închisă? Președinta Judecătoriei Edineț i-a permis liderei ex-partidului Șor să-și păstreze permisul de conducere, deși a urcat la volan în stare de ebrietate avansată

Colaj ZdG

Președinta organizației teritoriale din Edineț a fostului partid „Șor”, Svetlana Panciuc, trimisă pe banca acuzaților pentru complicitatea la finanțarea ilegală a partidului politic din partea unui grup criminal organizat, mai are un dosar penal examinat în prima instanță. Aceasta a fost depistată, acum mai bine de un, în stare de ebrietate avansată la volan, dar continuă să dețină permisul de conducere. Panciuc a deținut și funcția de consilieră raională la Edineț, în perioada 2019-2023.

ZdG a constatat că, deși Judecătoria Edineț a emis o hotărâre în cauza penală în decembrie 2023, prin care Panciuc a fost recunoscută vinovată și condamnată, fără a-i fi anulat dreptul de a conduce mijloacele de transport, iar dosarul a fost trimis la rejudecare, pe portalul primei instanțe nu se găsesc informații. Motivul ar fi că „toate cauzele pe doamna Svetlana Panciuc sunt în ședințele închise”, conform Judecătoriei Edineț. De cealaltă parte, acuzarea de stat susține că examinarea cauzelor are loc în ședințe publice.

Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG) Violina Moraru a comunicat că, prin sentința Judecătoriei Edineț, sediul Dondușeni, din 26 decembrie 2023, Svetlana Panciuc a fost recunoscută vinovată de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 264/1 alin. (1) Cod penal – conducerea mijlocului de transport cu depășirea limitelor de alcool admisibile sau în stare de ebrietate produsă de alte substanțe, fiindu-i stabilită pedeapsa sub formă de 150 ore muncă neremunerată în folosul comunității, fără anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. 

  • Conducerea mijlocului de transport de către o persoană care are o concentrație de alcool în sânge ce depășește 0,7 g/l sau de vapori de alcool în aerul expirat ce depășește 0,35 mg/l ori care se află în stare de ebrietate produsă de substanțe stupefiante și/sau de alte substanțe cu efecte similare se pedepsește cu amendă în mărime de la 1 500 la 2 500 de unități convenționale sau cu închisoare (75 de mii de lei – 125 de mii de lei, n.r) de la 1 la 3 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Decizia de condamnare a Svetlanei Panciuc, cu păstrarea dreptului de a conduce, a fost pronunțată de președinta Judecătoriei Edineț, Lilia Țurcan. Documentul nu a fost publicat de prima instanța, la fel cum nu au fost publicate nici informații despre examinarea dosarului în această instanță.

Sentința a fost contestată cu recurs de către procurorul de caz la Curtea de Apel Bălți, care a solicitat o pedeapsă mai aspră și anume 180 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport

Prin decizia din 7 martie 2024, recursul procurorului a fost admis cu casarea sentinței și remiterea cauzei la rejudecare în aceeași instanță, în alt complet de judecată.

„Prin urmare, momentan cauza se află în examinare în procedura Judecătoriei Edineț, sediul Dondușeni. Din motivul tergiversării procesului penal de către partea apărării sub diverse pretexte, procurorul de caz a solicitat accelerarea procedurii de judecare a cauzei penale. Prin încheierea din 9 decembrie 2024, cererea de accelerare a fost respinsă”, a transmis purtătoarea de cuvânt a PG.

ZdG a întrebat reprezentanții Judecătoriei Edineț de ce pe portalul instanței de judecată, acolo unde sunt publicate datele despre dosarele examinate la sediile Judecătoriei Edineț, nu sunt informații despre înregistrarea dosarului, despre decizia emisă în decembrie 2023 sau despre ședințele viitoarea.

Toate cauzele pe doamna Svetlana Panciuc sunt în ședințele închise. Nu se eliberează nicio informație”, a comunicat o reprezentantă a Judecătoriei Edineț, făcând referire la articolul 305 din Codul de procedură penală, care de fapt reglementează – „modul de examinare a demersurilor referitoare la efectuarea acțiunilor de urmărire penală, măsurilor speciale de investigații sau la aplicarea măsurilor procesuale de constrângere”.

Întrebată dacă dosarul este examinat în ședințe închise, comunicatoarea PG a spus că „ședința este publică”, fiind repartizat judecătoarei Tatiana Sobolschi.

Colegiul penal al Curții de Apel Bălți, care a admis recursul procurorei Nadejda Podgurschi, a conchis că „prima instanță greșit a apreciat că dreptul de conducere a mijlocului de transport îi este necesar inculpatei în legătură cu deplasarea permanentă la domiciliul tatălui sau pentru achiziționarea necesităților restaurantului, or, la caz, se reține, că dreptul de a conduce mijloce de transport nu este indispensabil cu posibilitatea inculpatei de a se deplasa, în cazul dat ultima poate apela la servicii de transport, precum și la transportul public”.

De asemenea, Colegiul penal reține, că instanța de fond n-a ținut cont și de faptul că Svetlana Panciuc a fost anterior atrasă la răspundere contravențională pentru săvârșirea contravențiilor din domeniul circulației rutiere prevăzute de Codul contravențional, și anume:

  • potrivit prevederilor art.235 alin.(1) CCo – blocarea intenționată a unei benzi de circulație – 1 dată;
  • art.236 alin.(1),(2) CCo – depășirea vitezei de circulație pe sectorul respectiv de drum – 7 ori,
  • art.238 alin.(1) CCo – încălcarea regulilor de oprire şi neacordarea de prioritate pietonilor şi altor participanți la traficul rutier,

fiindu-i aplicată de fiecare dată sancțiune sub formă de amendă, însă nu a făcut concluziile necesare pentru a nu săvârși alte încălcări în domeniul transportului, comițând deja o infracțiune în acest sens.

Potrivit sentinței contestate, instanța de fond a constatat și a reținut în sarcina inculpatei Panciuc Svetlana mai multe circumstanțe atenuante pe care în cumul le-a apreciat ca excepționale și determinante pentru aplicarea art. 79 CP, însă Colegiul penal opinează că instanța a analizat defectuos împrejurările și nu le-a raportat la categoria infracțiunii săvârșită de Panciuc Svetlana, importanța valorilor sociale ocrotite prin lege – ce au fost lezate de inculpată prin comiterea infracțiunii, necesitatea și caracterul pedepsei complementare”, se mai arată în decizia instanței de apel din martie 2024.

Panciuc nu a răspuns la apelurile ZdG pentru a comenta deciziile instanțelor în dosarul penal.

ZdG a scris anterior că, în noaptea spre 4 septembrie, în jurul orelor 01:00, pe strada M Ciubotari 1 din municipiul Edineț, a fost stopat un automobil marca Volkswagen. a volanul mașinii se afla Svetlana Panciuc.

„(…) Reprezentanta unui fost partid politic a fost depistată la volan în stare de ebrietate avansată, cu gradul de 0,65 mg/l vapori de alcool în aerul expirat”, a declarat șefa secției comunicare din cadrul IGP.

Sursele ZdG au comunicat atunci că Svetlana Panciuc „a refuzat categoric” recoltarea probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei în sânge. Automobilul președintei a fost dus la parcarea specială pentru autovehicule evacuate.

Din imaginile video trimise la adresa redacției, Svetlana Panciuc era însoțită de o femeie. O parte din dialogul celor două cu oamenii legii:

Svetlana Panciuc: În baza cărui fapt trebuie să trec acest test?

Polițistul: Avem suspiciuni că ați fi servit alcool.

Femeia neidentificată: Ce suspiciuni? De la faptul că am cumpărat hot-dog la Lukoil? Eu nu înțeleg.

Svetlana Panciuc: Păi ce suspiciuni? Sunt curioasă, pe ce sunt bazate aceste suspiciuni?

Polițistul: Se simte miros de alcool în timpul discuției.

Svetlana Panciuc: De unde?

Polițistul: De la dumneavoastră.

Potrivit legii, prin stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat se înțelege starea persoanei care are concentrația de alcool în sânge de la 0,5 g/l şi mai mult sau concentrația vaporilor de alcool în aerul expirat de la 0,3 mg/l și mai mult. 

ZdG a contactat-o pe Svetlana Panciuc, dar acesta a refuzat să răspundă la întrebări, invocând că „nu înțelege nimic”.

Observatorul de Nord a scris anterior despre cum foștii soți Ghenadie și Svetlana Panciuic din Edineț, divorțați oficial din 2018, au reușit să dobândească bunuri imobiliare de valoare „însemnată”. Aceștia au fost, între 2019 și 2023, consilieri municipali și raionali din partea Partidului „ȘOR”, iar în prezent sunt susținători fervenți ai blocului „Victorie”.