Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Regina Elisabeta a II-a a…

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii se află „sub supraveghere medicală”. Medicii sunt îngrijorați pentru stare de sănătate a monarhului, în timp ce familia regală se adună la reședința regală

UPDATE 20:40 Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, a murit la vârsta de 96 de ani. Palatul Buckingham anunță că monarhul a murit la reședința scoțiană de la Castelul Balmoral.

Știrea inițială:

Regina Elizabeta a II-a se află sub supraveghere medicală la castelul Balmoral, una dintre reședințele regeale din Scoția, după ce medicii au devenit îngrijorați pentru sănătatea ei, a anunțat Palatul Buckingham. Între timp, toți copiii reginei se adună la proprietatea sa scoțiană, scrie BBC.

„În urma unei evaluări suplimentare în această dimineață, medicii reginei sunt îngrijorați pentru sănătatea Majestății Sale și au recomandat ca aceasta să rămână sub supraveghere medicală”, se arată într-un comunicat.

Potrivit presei britanice, este foarte neobișnuit ca Palatul Buckingham să facă o astfel de declarație – care de obicei nu este dispus să ofere un comentariu cu privire la problemele medicale ale monarhului în vârstă de 96 de ani, fiind considerate private.

Fiul ei, Prințul Charles, se află la Balmoral împreună cu soția sa, Camilla, Ducesa de Cornwall.

Există în mod clar preocupări presante în ceea ce privește sănătatea reginei – mult mai explicite decât înainte și fără nicio referire la faptul că este vorba doar de dificultăți de mobilitate, notează BBC.

Prinţul consort Philip, Duce de Edinburgh, soţul Reginei Elisabeta a Marii Britanii a decedat la 9 aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

Elisabeta este regina Marii Britanii și a mai mult de alte zece țări din 1952, printre care Canada, Australia și Noua Zeelandă, iar la începutul acestui an a marcat cei 70 de ani pe tron prin patru zile de sărbători naționale în luna iunie.

Elisabeta a urcat pe tron după moartea tatălui său, regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952, când avea doar 25 de ani.

Ea a fost încoronată în luna iunie a anului următor. Prima încoronare televizată a fost o avanpremieră a unei noi lumi în care viețile membrilor familiei regale urmau să fie din ce în ce mai mult analizate de mass-media.

A devenit monarh într-o perioadă în care Marea Britanie și-a păstrat o mare parte din imperiu. Ieșea din cel de-al Doilea Război Mondial, cu raționalizarea alimentelor încă în vigoare, iar clasele sociale și privilegiile erau încă dominante în societate.

Winston Churchill a fost primul prim-ministru care a servit în timpul domniei ei, Iosif Stalin era liderul Uniunii Sovietice, iar războiul coreean făcea ravagii.