Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Refugiații din R. Moldova, cel…

Refugiații din R. Moldova, cel mai numeros grup etnic din Berlin, care are obligația de a părăsi Germania

Arhivă

Fenomenul migrației cetățenilor R. Moldova în Germania a început acum trei ani, odată cu începutul pandemiei de coronavirus și a luat amploare la mijlocul anului 2021. Sărăcia, discriminarea, încălcarea drepturilor omului, dar și incapacitatea organelor de drept din R. Moldova de a-și proteja cetățenii, sunt printre motivele cele mai des invocate de oamenii care caută protecție, în special în capitala Republicii Federale Germania. În prezent, în Berlin cetățenii R. Moldova au ajuns să fie cel mai numeros grup etnic ce are obligația de a părăsi țara. 

Potrivit datelor Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați din Germania (OFMR), în 2021, comparativ cu 2020, numărul moldovenilor care au solicitat azil s-a dublat. În 2022 numărul lor rămâne la fel de mare. Circa 10 mii de moldoveni au solicitat protecție în Germania doar în ultimii doi ani. În prezent, 729 de refugiați moldoveni așteaptă un răspuns la cererea de azil.

Șansele lor de a primi protecție în Germania variază între 0,8% și 0,1%, reieșind din rata de acordare a azilului în Germania solicitanților din R. Moldova.

Potrivit informațiilor OFMR, pot găsi protecție în Germania persoanele din toate colțurile lumii care fug de violență, război și teroare. În ceea ce privește R. Moldova, în general, într-un răspuns al Ministerului Federal de Interne pentru ZdG, se arată că nu se presupune că există persecuție relevantă în temeiul dreptului de azil.

„Prin urmare, ca regulă, nu este acordată nicio cerere de protecție. Moldova este parte la acorduri internaționale importante privind drepturile omului și este partener asociat al UE în cadrul Parteneriatului estic din 2014, precum și țară candidată din iunie 2022”, se arată în răspunsul autorităților germane.

Între timp, la Berlin, moldovenii au ajuns să fie cel mai numeros grup etnic ce are obligația de a părăsi țara. Circa 3200 de cetățeni ai R. Moldova, în mare parte familii cu copii, trebuie, în prezent, să plece de bunăvoie, în caz contrar, vor fi deportați.

Astfel, la sfârșitul anului 2022, refugiații moldoveni au devenit motiv de disensiuni pentru guvernarea locală din Berlin și au generat acuzații de rupere a coaliției formate din trei partide. Nu este pentru prima dată când solicitanții de azil din R. Moldova ajung motiv de scandal în Germania.