Reflectarea decesului Andreei Cuciuc: cinci posturi TV au fost sancționate cu amenzi în valoare de 113 000 de lei și au primit avertizări publice
Cinci posturi au fost sancționate pentru încălcări ale legislației. Consiliului Audiovizualului (CA) anunță joi, 19 decembrie, printr-un comunicat, că a examinat modul în care a fost reflectat decesul tinerei interprete Andreei Cuciuc de către serviciile de televiziune cu cele mai mari audiențe, conform măsurărilor, și anume „Cinema 1”, „Jurnal TV”, „Exclusiv TV”, „Star TV”, „Moldova 1”, „One TV”, „TV8”, „Pro TV Chișinău” și „N4”, precum și de către serviciul de televiziune tematic „Tezaur TV”.
Controlul a vizat respectarea prevederilor din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA) și pe cele ale Regulamentului privind conținuturile audiovizuale, în ce privește protecția minorilor, și a cuprins perioada 15 – 21 noiembrie 2024. Rezultatele controlului au atestat că serviciile de televiziune: „Cinema 1”, „Jurnal TV”, „Exclusiv TV”, „One TV” și „N4” nu au admis abateri de la normele legale. În același timp, alte cinci posturi au fost sancționate pentru încălcări ale legislației, după cum urmează:
- „Moldova 1” – avertizare publică și amenzi în sumă de 36 000 de lei;
- „Tezaur TV” – avertizare publică și amenzi în sumă de 30 000 de lei;
- „Star TV” – amenzi în sumă de 24 000 de lei;
- „PRO TV Chișinău” – avertizare publică și amendă în mărime de 13 000 de lei;
- „TV8” – amendă în mărime de 10 000 de lei.
„Moldova 1”
În cadrul programului audiovizual „Știri”, din 18 noiembrie curent, conform CA, a fost prezentat subiectul „Funeraliile Andreei Cuciuc”, cu durata de 01 min. 36 sec.
„În reportaj au fost prezentate imagini video cu sicriul minorei, în care este vizibil corpul neînsuflețit al acesteia. Subiectul a fost difuzat ulterior în reluare. La fel în cadrul unuia dintre buletinele de știri din aceeași zi, transmis după prânz, a fost difuzat subiectul întitulat „Adio, Andreea”, care a inclus interviuri cu declarațiile prietenei minorei, luate în timpul procesiunii funerare. Un conținut similar s-a regăsit și în cuprinsul programului audiovizual de știri „Mesager”, difuzat la ora 21:00, tot pe 18 noiembrie.
Este de menționat că imaginea corpului unui minor decedat și descrierea circumstanțelor decesului acestuia, ceremoniile funerare ale unui minor, în special însoțite de interviuri de la persoanele participante la ceremoniile respective care relatează despre fapte, sentimente legate de suferința provocată de decesul prematur al minorului, comportă un puternic impact emoțional negativ. La difuzarea reportajelor au lipsit avertizările verbale referitoare difuzarea unui conținut cu puternic impact negativ, dar și afișarea statică și lizibilă a acestora.
Astfel, au fost încălcate rigorile pct. 13 din Regulamentul privind conținuturile audiovizuale, conform căruia: „Conținuturile audiovizuale informative și informativ-analitice se supun cerințelor de protecție a minorilor și vizionării în familie. Înainte de difuzarea unor imagini șocante, a unor scene de violență sau cu impact emoțional negativ, telespectatorii vor fi avertizați verbal: „Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional”, mențiune ce va fi și afișată static și lizibil…”; ale pct. 44 sbp. 7) din Regulamentul privind conținuturile audiovizuale, care stipulează că: „Este interzisă difuzarea/distribuirea conținuturilor audiovizuale: cu imagini ori fotografii ale corpului minorului decedat.” și, de asemenea, ale pct. 44 sbp. 13) din același Regulament, „Este interzisă difuzarea/distribuirea conținuturilor audiovizuale: ce reprezintă interviuri și declarații în care minorilor le sunt solicitate păreri referitoare la probleme intime de familie sau probleme care le depășesc puterea de judecată.””, subliniază CA.
Totodată, se mai spune în comunicat, în raport cu imaginile care înfățișează minori în vizibilă stare de afect, determinată de evenimentul tragic al decesului și procesiunii funerare, sunt relevante prevederile art. 15 alin. (4) din Cod, potrivit cărora: „Dreptul minorului la respectarea vieții private și la propria imagine prevalează în fața necesității de informare, inclusiv în cazul minorului aflat în situații dificile.”
„Tezaur TV”
Pe data de 18 noiembrie 2024, postul în cauză a difuzat în direct integral procesiunea funerară a Andreei Cuciuc, cu durata de 02 ore 26 min.
„Evenimentul a fost transmis în direct de serviciul media fără nicio delimitare; acesta s-a început cu întreruperea bruscă a difuzării unui clip muzical, fără avertizarea telespectatorilor că urmează difuzarea unui conținut audiovizual cu impact emoțional negativ. Luând în considerare că transmisiunea a conținut imagini video cu sicriul și corpul minorei decedate, precum și scene care au redat, integral, procesiunea funerară, s-a constatat că difuzarea conținutului audiovizual cu astfel de caracter are un impact negativ asupra stării emoționale a consumatorilor de informații, în special asupra minorilor. Totodată, este de menționat că, în cadrul transmisiunii în direct a procesiunii funerare, serviciul media a difuzat și imagini video cu mai mulți minori care plângeau, unii dintre ei fiind filmați când încercau să-și acopere fața.
În contextul expus, sunt relevante prevederile art. 15 alin. (4) din CSMA, cele de la pct. 13 din Regulamentul privind conținuturile audiovizuale, precum și cele consemnate la pct. 44 sbp. 7 din același Regulament”, menționează reprezentanții CA.
„Star TV”
În cadrul programului de știri „Info One”, din 18 noiembrie, ora 19:00, a fost difuzat un subiect despre funeraliile minorei Andreea Cuciuc, cu o durata totală de 04 min. 23 sec. Subiectul a fost difuzat în reluare pe 19 noiembrie 2024. În cadrul acestuia au fost transmise imagini de la procesiunea funerară, în care a fost vizibil corpul minorei decedate, în contradicție cu norma stipulată la pct. 44 sbp. 7) din Regulamentului privind conținuturile audiovizuale.
„Totodată, e de specificat că imaginea corpului unui minor decedat și imaginile care prezintă ceremonii funerare ale unui minor comportă un puternic impact emoțional negativ, iar la difuzarea reportajelor au lipsit avertizările verbale și afișarea statică și lizibilă a acestora, conform prevederilor pct. 13 din Regulament”, spuen CA.
„TV8”
Pe data de 16 noiembrie 2024, în cadrul programului de știri de la ora 19:00, a fost difuzat un subiect despre decesul minorei Andreea Cuciuc, cu durata totală de 03 min. Subiectul a fost transmis în reluare, pe 17 noiembrie 2024, în programul de știri de la ora 07:00. În cadrul subiectului a fost intervievat prin telefon colegul minorei decedate, Oleg Spînu.
„Ținând cont de faptul că decesul Andreei Cuciuc constituie o problemă intimă a familiei minorei, a fost necesară o abordare corespunzătoare a acesteia de către furnizorii de servicii media, cu luarea în calcul a sensibilităților și impactului emoțional pe care o poate avea știrea asupra consumatorilor de informație, în special asupra minorilor. Intervievarea acestora, în contextul decesului unei persoane, le depășește puterea de judecată și influențează negativ asupra stării lor psiho-emoționale. Or, este interzisă difuzarea sau distribuirea conținuturilor audiovizuale în cadrul cărora sunt prezentate interviuri sau declarații în care minorilor le sunt solicitate păreri referitoare la probleme care le depășesc puterea de judecată, așa cum prevede și pct. 44 sbp. 13) din Regulamentul privind conținuturile audiovizuale”, se spune în comunicat.
„PRO TV Chișinău”
Pe data de 16 noiembrie 2024, în cadrul programului de știri „Știri PRO TV” de la ora 20:00, au fost difuzate trei subiecte de știri cu referire la decesului minorei, incluzând: un interviu cu colegul de grupă al decedatei, minorul Oleg Spînu; reacțiile artiștilor, apropiaților familiei și colegilor Andreei Cuciuc cu privire la decesul acesteia, inclusiv a fost prezentat și un fragment din interviul cu același coleg interpret; imagini foto și video dedicate memoriei tinerii.
„Respectivele reportaje au fost date în reluare a doua zi, în programul de știri de la ora 06:00. La data de 17 noiembrie, în cadrul programului audiovizual de știri „Știri PRO TV”, a fost difuzat subiectul cu titlul „Rămas bun de la Andreea Cuciuc”, cu durata de 04 min. 44 sec. Acesta a inclus și interviuri cu cinci minori, colegii Andreei Cuciuc, referitor la reacțiile acestora cu privire la decesul tinerei, luate în timpul procesiunii funerare. Pe 18 noiembrie, în cadrul programului audiovizual de știri „Știri PRO TV”, a fost difuzat subiectul de știri întitulat „Andreea Cuciuc, petrecută în ultimul drum”, cu durata de 03 min. 34 sec., dedicat funeraliilor minorei decedate. În cadrul reportajului au fost prezentate interviuri luate de la patru minori, colegii Andreei Cuciuc, care vorbeau despre decesul acesteia, interviuri care au fost luate în timpul funeraliilor tinerei.
În aceeași zi a mai difuzat programul audiovizual „O seară perfectă”, cu durata de 46 min. 38 sec., dedicat memoriei Andreei Cuciuc. În programul audiovizual au fost prezentate imagini video de arhivă cu Andreea Cuciuc, interviuri luate de la trei colegi ai minorei decedate în studioul serviciului media, precum și interviuri cu colegii acesteia și artiștii cunoscuți, luate în timpul procesiunii funerare. De menționat că programul a inclus și un interviu cu colegul minorei decedate, Oleg Spînu.
Astfel, reiterăm că este interzisă difuzarea sau distribuirea conținuturilor audiovizuale în cadrul cărora sunt prezentate interviuri sau declarații în care minorilor le sunt solicitate păreri referitoare la probleme intime de familie sau probleme care le depășesc puterea judecată, așa cum prevede și pct. 44 sbp. 13) din Regulamentul privind conținuturile audiovizuale. În plus, în raport cu imaginile care înfățișează minori în vizibilă stare de afect, determinată de evenimentul tragic al decesului și procesiunii funerare, sunt relevante prevederile art. 15 alin. (4) din CSMA, potrivit cărora: „Dreptul minorului la respectarea vieții private și la propria imagine prevalează în fața necesității de informare, inclusiv în cazul minorului aflat în situații dificile”, a subliniat CA.
În deliberări, vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a menționat că jumătate din posturile monitorizate (5 din 10) nu au reflectat subiectul vizat sau nu au admis derogări de la legislație. Astfel, conchide ea, audiența poate fi obținută și prin alte modalități, decât prin „recurgerea la senzațional și prin apel la emoții puternice”. Potrivit Anetei Gonța, nicio televiziune nu a solicitat/difuzat poziția vreunui medic sau a unei alte persoane adulte, care a fost prezentă la fața locului și ar fi putut oferi o relatare obiectivă a faptelor petrecute. Totodată, printr-o astfel de intervenție s-ar fi asigurat diversificarea surselor și pluralitatea de opinii. O altă carență punctată de vicepreședinta CA a fost că aproape niciun post TV din cele monitorizate nu a semnalizat corespunzător reportajele realizate la acest subiect, lipsind difuzarea mesajului că urmează detalii ce pot afecta emoțional telespectatorii.
Membrul CA, Orest Dabija, s-a referit la „o goană după senzațional morbid”. În opinia acestuia, interesului publicului de a viziona conținut violent, cu impact emoțional puternic, nu trebuie confundat cu interesul public privind informarea despre evenimentele de actualitate cu acuratețe și în strictă corespundere cu normele legale. Or, posturile tv și radio trebuie să urmărească tocmai satisfacerea conformă a celui din urmă.