Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Referendumul privind aderarea R. Moldova…

Referendumul privind aderarea R. Moldova la UE va da direcția țării pentru multă vreme, afirmă fostul președinte al României, Traian Băsescu

Sursa: Inquam Photos

Referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană va fi unul istoric și care va da direcția țării pentru multă vreme, cetățenii urmând să decidă viitorul statului. Declarația a fost făcută de către fostul președinte a României, Traian Băsescu, în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1.

„Cred că cel mai important lucru care urmează este referendumul din octombrie și alegerile prezidențiale. Referendumul va da direcția țării pentru multă vreme. Este un referendum istoric în care românii în R. Moldova își stabilesc viitorul. Opțiunea europeană este vitală, ea înseamnă pace chiar dacă și destul zbucium, pentru că e o piață competitivă, piața UE. Dar măcar știi că ai șansa să-ți construiești singur viitorul”, a declarat europarlamentarul pentru sursa citată.

Pe 16 mai 2024, deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional cu referire la parcursul european al R. Moldova. Inițiativa legislativă a fost susținută cu 56 de voturi pro. Patru deputați au votat împotrivă, iar 20 de deputați s-au abținut.

Tot atunci, Parlamentul a adoptat hotărârea care prevede că alegerile prezidențiale și referendumul vor avea loc pe data de 20 octombrie 2024.

În cadrul referendumului, cetățenii vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta țării, Maia Sandu, și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru R. Moldova.

Anterior, magistrații Curții Constituționale au dat aviz pozitiv asupra proiectului de lege pentru modificarea Constituției.