Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Redactorul-șef al ZdG și autoarele…

Redactorul-șef al ZdG și autoarele investigației „În Slujba Moscovei”, Natalia Zaharescu și Măriuța Nistor, premiați în cadrul concursului „Reflectarea corupției în mass-media”

Trei jurnaliști ai Ziarului de Gardă au fost premiați luni, 9 decembrie, în cadrul celei de-a XIII-a ediție a concursului „Reflectarea corupției în mass-media”. Redactorul-șef al ZdG, Victor Moșneag, a câștigat locul I.

Colegele noastre, Măriuța Nistor și Natalia Zaharescu, autoarele investigațiilor „În Slujba Moscovei I” și „În Slujba Moscovei II” au primit diplome de mențiune pentru „curaj și perseverență în descoperirea schemelor de corupere a alegătorilor”. Premiile au fost acordate în afara concursului.

Premiul II a fost decernat jurnalistei TV8, Stela Mihailovici, iar jurnalistul Pavel Păduraru de la Jurnal.md a obținut locul III.

Cea de-a XIII-a ediție a concursului „Reflectarea corupției în mass-media” a fost organizată de Transparency International Moldova.

La concurs au participat jurnaliștii sau grupurile de jurnaliști care au realizat și publicat în presa scrisă (ziare, reviste) și/sau în presa online (portaluri, bloguri) articole sau investigații jurnalistice în care au elucidat fenomenul corupţiei din R. Moldova în perioada octombrie 2022 – septembrie 2024.

Investigațiile jurnalistice câștigătoare, dar și alte anchete bine documentate, au fost compilate în cartea „Jurnaliștii contra corupției”, ediția a XIII-a. Broșura reprezintă o colecție de articole și investigații jurnalistice care scot la lumină cazuri de corupție, abuzuri de putere, fraudă și alte practici ilegale. Ediția din acest an cuprinde 31 de materiale deosebit de relevante, realizate de jurnaliști din diferite regiuni ale țării. Aceștia și-au propus să scoată în evidență practici de utilizare abuzivă a resurselor publice, cazuri de corupție în instituțiile de stat și sectorul privat, practicile ilicite care afectează transparența proceselor decizionale – toate având un impact negativ asupra vieții cetățenilor.

La evenimentul de lansare, pe lângă participanții la concurs și membrii juriului, au fost prezenți și reprezentanți ai instituțiilor anticorupție din țară.

TI-Moldova mulțumește tuturor jurnaliștilor și partenerilor care au contribuit la realizarea acestei ediții.

Activitatea este parte a proiectului „Mobilizarea societăţii civile pentru monitorizarea şi sesizarea asupra integrităţii instituţiilor statului şi activităţilor anticorupţie în Moldova” implementat de Transparency International – Moldova cu suportul Secţiei Justiţie Penală şi Aplicare a Legii a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău.