Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Recomandările IGSU în contextul temperaturilor…

Recomandările IGSU în contextul temperaturilor caniculare prognozate de meteorologi. „Cei mai vulnerabili sunt copiii, femeile însărcinate, persoanele în etate și cele cu boli cronice și cardiace

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) îndeamnă cetățenii să evite expunerea îndelungată la razele solare, în special în orele amiezii, în contextul avertizării emise de Serviciului Hidrometeorologic de Stat de cod portocaliu de caniculă, în perioada 10 – 16 iulie 2024, temperatura maximă a aerului în nordul țării va atinge valori de +33..+35°C, iar în restul teritoriului temperatura maximă a aerului va atinge valori între +36..+39°C, se arată în comunicatul IGSU.

IGSU informează că pe timp de caniculă, „cei mai vulnerabili sunt copiii, femeile însărcinate, persoanele în etate și cele cu boli cronice și cardiace. Pentru evitarea șocului termic și deshidratării organismului, oamenii sunt rugați să consume suficientă apă, să poarte haine lejere de culori deschise, precum și să utilizeze mijloacele de protecție solară în cazul ieșirii. Maturii sunt rugați să evite aflarea celor mici în spații închise neaerisite, precum și în automobile parcate la soare. În perioada caniculară, o atenție deosebită trebuie să fie acordată regulilor de siguranță și comportamentului în timpul scăldatului”, recomandă Inspectoratul.

IGSU avertizează repetat cetățenii, că scăldatul se permite doar în locuri autorizate și amenajate cu stații de salvare, iar maturii trebuie să-şi monitorizeze strict copiii aflați în preajma lacurilor și râurilor, dar și să nu le permită scăldatul de unii singuri.

Totodată, IGSU precizează că în vederea evitării șocului termic după expunerea îndelungată la razele solare, intrarea bruscă în apă este interzisă. Persoanele care optează să meargă la scăldat sunt îndemnate să facă un duș înainte de a intra în apă, în locurile special amenajate și zonele de agrement cu piscine, pentru reglarea treapta a temperaturii corpului. Mai mult, consumul băuturilor alcoolice înainte de a intra în apă este strict interzis.

În perioada temperaturilor ridicate și umiditate redusă, cu scopul evitării producerii incendiilor de vegetație și a cerealelor, care pot afecta suprafețe extinse, IGSU roagă cetățenii să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor cu cereale, spațiilor forestiere, precum și locurilor de agrement.