Recomandările IGSU în ajun de Bobotează: înainte de a intra în apă, corpul trebuie să fie încălzit
În ajunul sărbătorii de Bobotează, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) vine cu recomandări privind prevenirea situațiilor de risc în timpul scufundatului. Astfel, potrivit salvatorilor și angajaților SMURD, cei care își propun să se scufunde trebuie să țină cont de câteva recomandări pentru a evita problemele de sănătate. În acest sens, salvatorii au au desfășurat un exercițiu demonstrativ, care a avut drept scop prevenirea accidentărilor în bazinele acvatice.
În acest context, pe 17 ianuarie 2025, angajații IGSU, împreună cu angajații Inspectoratului General al Poliției și ai Inspectoratului General de Carabinieri, au desfășurat un exercițiu demonstrativ, care a avut drept scop prevenirea accidentărilor în bazinele acvatice, dar și evitarea unor situații de risc legate de scufundatul oamenilor în apa rece a lacurilor din țară. Acțiunile au avut loc pe plaja lacului din parcul „La Izvor” din capitală, în vizorul oamenilor.
Exercițiul organizat de specialiști a demonstrat o serie de recomandări și acțiuni care trebuie să fie întreprinse de către cetățeni în scopul respectării normelor de securitate în timpul scăldatului de Bobotează.
Astfel, potrivit salvatorilor și angajaților SMURD, cei care își doresc să se scufunde trebuie să țină cont de câteva recomandări pentru a evita problemele de sănătate. Angajații IGSU amintesc că:
- scăldatul se recomandă doar în locuri special amenajate, dotate cu scări de lemn;
- înainte de a intra în apă, corpul trebuie să fie încălzit;
- aflarea în apa rece nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde;
- după ieșirea din apă, persoanele trebuie să-și șteargă corpul cu un prosop și să îmbrace haine groase pentru a evita hipotermia.
„Totodată, specialiștii atenționează că este interzisă aglomerarea persoanelor pe suprafața gheții, scăldatul copiilor fără supraveghere, scufundarea sub apă direct de pe gheață, dar și scăldatul în stare de ebrietate”, potrivit IGSU.
„Pe parcursul sărbătorii, 37 de grupe mobile din cadrul subdiviziunilor IGSU, IGP și IGC vor patrula cele 57 de locații destinate tradiției din toată țara și vor veghea asupra siguranței celor care se vor afla în apropierea zonelor acvatice, asigurând securitatea acestora”, mai transmit salvatorii.
Pe 19 ianuarie 2025, creștinii ortodocși de stil vechi vor sărbători Botezul Domnului. În această zi, conform tradiției, unii oameni se vor scufunda în apa rece a bazinelor acvatice.
De Bobotează, scăldatul în râurile Prut și Nistru este interzis. Precizările Poliției de Frontieră