Recomandările arheologilor referitoare la pavajul istoric din piatră de granit de pe strada 31 August 1989 din Chișinău
Agenția Națională Arheologică, care în perioada 21 martie – 3 aprilie a efectuat cercetări arheologice la caldarâmul de pe strada 31 august 1989, recomandă conservarea in situ, restaurarea porțiunilor păstrate a străzii, reconstituirea porțiunilor pierdute de pavaj cu pietre de același fel și punerea în valoare corespunzătoare a caldarâmului istoric din piatră de granit prin asigurarea circulației carosabile și pietonale.
În urma cercetărilor arheologice de la caldarâmul de pe strada 31 august 1989, Agenția Națională Arheologică a elaborat un raport tehnico-științific preliminar despre rezultatele acestor cercetări, care a fost transmis Ministerului Culturii al R. Moldova și Direcției Generale Mobilitate Urbană Chișinău.
În raport, Agenția prezintă câteva date generale despre aceste investigații, face concluzii și oferă câteva recomandări referitoare la pavajul istoric din piatră de granit scos la suprafață pe strada 31 August 1989, sectorul dintre str. Alexandr Pușkin și str. Mitrololit Gavriil Bănulescu-Bodoni.
„Sectorul străzii 31 August 1989 din Chișinău, situat între str. Alexandr Pușkin și str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, are o porțiune păstrată din caldarâmul istoric din piatră de granit, în partea de nord-est a drumului, cu o lățime variind între 2,45 m și 3,75 m. Este posibil ca o fâșie de piatră de granit din partea sud-vestică a caldarâmului să fi fost dezafectată prin săparea unor șanțuri pentru rețelele subterane.
În prezent, pe această porțiune pietrișul acoperă parțial unele dintre pietrele caldarâmului istoric. Pavajul nu este orizontal, ci mai bombat în partea centrală și sud-vestică, cu o diferență de înălțime de până la 10 cm, probabil pentru scurgerea apei. Pe toată lungimea sa, caldarâmul prezintă denivelări și, în unele zone, alveolări. Pietrele de granit sunt așezate pe un strat de nisip galben, cu o grosime de aproximativ 10 cm. Drumul nu a avut o fundație propriu-zisă, substrucția pavajului fiind formată dintr-un strat de nisip galben și un strat de moloz, cu o grosime de aproximativ 20 cm, care provine, cel mai probabil, din dărâmarea unor construcții vechi din apropiere”, anunță Agenția Națională Arheologică.
Responsabilii din cadrul Agenției menționează că strada 31 August 1989 din Chișinău a fost pavată cu piatră de granit încă din anii 1869-1870, fiind una dintre primele străzi din oraș care a beneficiat de acest tratament.
„Conform unor documente din Arhiva Națională a Republicii Moldova, sectorul străzii 31 August 1989 dintre str. Alexandr Pușkin și str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni ar fi fost pavat în această perioadă, în timp ce pavarea celorlalte sectoare ale străzii a avut loc în următoarele decenii.
Dat fiind faptul că în centrul orașului Chișinău, parte integrantă a Nucleului istoric al urbei, nu s-au mai păstrat la suprafață decât pe unele străzi mici porțiuni pavate cu caldarâm din piatră de granit din epoca modernă, este important să se ia în considerare sectorul dintre strada Alexandr Pușkin și strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni al străzii 31 August 1989. Această zonă este de mare interes cultural și turistic pentru Chișinău, deoarece aici se află importante instituții culturale ale R. Moldova, precum Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul Național de Arte al Moldovei, Biblioteca Națională, Palatul Național „Nicolae Sulac” și Teatrul Republican de Păpuși „Licurici””, mai susțin reprezentanții Agenției Naționale Arheologice.
Cercetătorii susțin că pavajul de granit din secolul al XIX-lea este relativ bine păstrat și a atras un interes deosebit din partea publicului pentru arheologia urbană, istoria și patrimoniul cultural al Chișinăului. În acest sens, Agenția Națională Arheologică recomandă conservarea in situ și punerea în valoare corespunzătoare a caldarâmului istoric din piatră de granit de pe strada 31 August 1989.
„Prin urmare, recomandăm conservarea in situ, restaurarea porțiunilor păstrate a caldarâmului străzii, reconstituirea porțiunilor pierdute de pavaj cu pietre de același fel din alte sectoare ale străzii 31 August 1989 sau ale Nucleului istoric al orașului și punerea în valoare corespunzătoare a caldarâmului istoric din piatră de granit de pe strada 31 August 1989, segmentul dintre strada Alexandr Pușkin și strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, eventual prin asigurarea circulației carosabile și pietonale”, transmite Agenția Națională Arheologică.
Drumului pavat cu piatră din sec. XIX a fost descoperit, la mijlocul lunii martie 2023, în timpul lucrărilor de reparație capitală de pe strada 31 August 1989. Potrivit specialiștilor Agenției Naționale Arheologice, prima pietruire a caldarâmului din centrul Chișinăului, de pe strada 31 august 1989, datează din 1868 – 1870 și a fost făcută în perioada mandatului lui Carol Schmidt. Pe 21 martie, angajații Agenției Naționale Arheologice (ANA) au demarat documentarea și studierea vechiului drum pavat.
Primarul capitalei, Ion Ceban, anunța anterior că strada 31 August 1989, în perimetrul străzilor Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, unde a fost descoperit drumul pavat cu piatră din sec. XIX, ar putea deveni pietonală.
Strada 31 August 1989 a intrat în reparație capitală la începutul lunii aprilie 2022. Conform contractului de execuție, lucrările urmează a fi finalizate la sfârșitul anului 2023.