Recensământ: Circa 600 de mii de locuințe și 860 de mii de persoane au fost recenzate
În cadrul unui briefing de presă susținut de către directorul general al Biroului Național de Statistică(BNS), Oleg Cara, privind desfășurarea Recensământului populației și locuințelor 2024, au fost prezentate datele preliminare. „Conform situației de la ziua de 25 aprilie, au fost recenzate 597 de mii de locuințe, inclusiv locuințele ocupate, dar și care nu sunt ocupate. Numărul persoanelor recenzate este de circa 860 de mii”, a declarat Oleg Cara.
Directorul BNS a declarat că în cadrul liniei verzi, unde cetățenii pot adresa întrebări despre recensământ, până la moment au parvenit circa 700 de apeluri. „Cele mai frecvente întrebări care sunt adresate în cadrul apelurilor, sunt legate de clarificarea identității recenzorului. Sunt solicitări de la cetățeni ca ei să fie recenzați mai devreme sau la o anumită perioadă de timp. Sunt întrebări privitor la corectitudinea întrebărilor, din punct vedere legislativ, privitor la obligativitatea prezentării IDNP-ului, aici țin să subliniez că datele care sunt incluse în chestionarul de recensământ, inclusiv IDNP-ul, este necesar a fi inclus. Conform situației de la ziua de 25 aprilie, au fost recenzate 597 de mii de locuințe, inclusiv locuințele ocupate, dar și care nu sunt ocupate. Numărul persoanelor recenzate este de circa 860 de mii”, a declarat Cara.
În cadrul recensământului recenzorii vor vizita locuințele cetățenilor și vor adresa câteva întrebări, iar răspunsurile vor fi înregistrate pe tabletă. Recenzorii vor purta chipiu, tricou, vestă, rucsac și tabletă – toate cu logoul recensământului. De asemenea, ei vor prezenta obligatoriu legitimația de recenzor.
În perioada desfășurării recensământului, fiecare cetățean al R. Moldova este obligat de lege să răspundă la mai multe întrebări despre locuință, etnie, sex, religie, activitatea în câmpul muncii, dificultăți fizice sau studii, în conformitate cu Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea și efectuarea recensământului.
Recensământul populației și locuințelor (RPL) este cel mai mare și cel mai complex exercițiu organizat la nivel național, prin care statul intră în gospodăria fiecărui om și colectează date în scopul numărării populației, dar și date despre gospodăriile și locuințele cetățenilor.
BNS este instituția care este împuternicită să se ocupe de organizarea, elaborarea și efectuarea RPL-ului, conform legii emise de Parlament.
RPL 2024 din R. Moldova se va încadra în runda mondială 2020, care este deschisă pentru perioada anilor 2015-2024, după recomandările Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind efectuarea cel puțin a unui RPL timp de zece ani.