Reacție „acidă” a unui membru al Consiliului Raional Orhei, despre cei 1000 de lei promiși de Șor: „Guvernul pare paralizat și incapabil”
Acum o săptămână, fugarul Ilan Șor a promis „că nu-i va lăsa în frig și le va oferi locuitorilor din Orhei, UTA Găgăuzia și Taraclia o compensație lunară de 1000 de lei”. Deși ZdG a solicitat o reacție, reprezentantul Guvernului nu a oferit un comentariu în acest sens. În schimb, un consilier municipal din Orhei a venit cu o reacție la anunțul fugarului Șor. Sergiu Aga a numit intenția penalului „o piesă dintr-un spectacol continuu” și a accentuat că „Guvernul pare paralizat și incapabil pentru a combate dezinformarea și propaganda”.
„Nu pot să am decât o reacție acidă. Anunțul condamnatului la 15 ani de închisoare este o piesă dintr-un spectacol continuu, care din păcate discreditează R. Moldova și subminează orice efort de consolidare a statului de drept. Guvernul nostru pare paralizat, incapabil să oprească aceste abuzuri. Am o bănuială că cei 1000 de lei vor fi din buget local, asta ar fi culmea”, a declarat Sergiu Aga.
Totodată, Aga critică activitatea Centrului Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei „Patriot”.
„Anul trecut s-a dat start unui proiect numit „Patriot” pentru a combate dezinformarea și se anunța că mulți specialiști vor lucra acolo. Vreo 11 specialiști lucrează acolo și ei nu-și dau seama că resursele administrative, nu mai vorbesc despre site-uri sau altceva, sunt folosite pentru a promova o agendă pro-moscovită. Din Primăria orașului Orhei, doar anul trecut s-au distribuit sute de mii de ziare în care se promova Eurasia și se discredita Uniunea Europeană. Ce vorbim noi despre „Patriot”, despre proiecte, de vreme ce nimeni nu controlează, efectiv, ce se întâmplă în Orhei și bănuiesc că aceste lucruri se întâmplă și în Găgăuzia și în alte localități.
Guvernarea doar mimează lupta împotriva propagandei, în timp ce Orheiul devine practic un simbol al discreditării și neputinței instituțiilor noastre. Șirul acesta e absolut intens. De atâta propagandă, oamenii nu pot discerne ce este albul și ce este negrul. Oamenii sunt atât de asaltați de dezinformare. Durerea noastră este de ce aceste falsuri vin de pe pagina oficială a orașului Orhei, pagina de Facebook și acum și Telegram. Stat paralizat în a lupta cu propaganda”, menționează consilierul municipal din Orhei.
Sergiu Aga enumeră cum „aserviții lui Șor” folosesc resurse administrative „pentru a promova interesele Kremlinului”.
„Este dureros să vezi cum statul nostru, R. Moldova pare din ce în ce mai lipsit de vlagă pentru a combate propaganda aceasta și abuzurile flagrante, care au loc mai ales la nivel local, aici, la Orhei. Din păcate, aceste realități sunt mai mult decât evidente aici. Noi l-am văzut și pe premierul țării care a venit de două ori în orașul nostru și prima dată a fost sfidat în mod deschis, găsind ușile primăriei închise. A doua oară, am văzut cum doar culege informație de prin piață, întrebând de mătuși când costă florile. Și ne-a durut foarte mult când în același timp, Ilan Șor, un condamnat la 15 ani pentru frauda bancară, întrebuințează stingherit toate pârghiile administrative ale primăriei, pentru a-și promova agenda propagandistică.
Spre exemplu, Marina Tauber primește zeci de metri pătrați în primăria Orhei, pentru activități politice. Sala cea mare a primăriei este folosită exclusiv pentru distribuirea ajutoarelor din fondurile de rezervă ale bugetului municipal, deci din banii noștri, ai comunității, dar sigur că acompaniate de steagurile și lozincile partidului „Pobeda”.
De asemenea, la orice sărbătoare organizată în Orhei sau în satele din raion, mesajele propagandistice ale lui Ilan Șor sunt distribuite liber, folosindu-se bugetele locale pentru activități politice de promovare. Acesta apare pe ecrane speciale, pe paginile oficiale ale Primăriei. Nu mai zic că eu, fiind consilier local, am fost blocat pe toate paginile. Nu le place și nu acceptă critica, critica constructivă, căci nu folosesc cuvinte licențioase. Este dureros să vedem cum aceleași pagini sunt folosite de către administrație pentru a promova mesaje ale unui om condamnat definitiv la 15 ani de pușcărie. Nu mai vorbesc de tot felul de mișmașuri cu aserviții lui din Consiliul municipal”, mai spune Aga.
ZdG a solicitat o reacție și din partea autorităților, dar nu am primit un răspuns de la reprezentantul Guvernului.
Anunțat în căutare internațională, aflat la Moscova și restricționat pe platformele sociale, acum o săptămână, penalul Ilan Șor a apărut într-un video pe pagina de Telegram a Primăriei Orhei, în care promite locuitorilor din orașul Orhei, din UTA Găgăuzia și din Taraclia o compensație lunară de 1000 de lei, pentru sezonul rece. Nominalizând aceste regiuni, fostul deputat, condamnat la 15 ani de închisoare, spune că „nu-i poate abandona în frig pe oamenii din regiunile care au luptat pentru victoria reprezentanților săi”.
Decizia de condamnare a fugarului Ilan Șor, la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a fost menținută de magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ). La 13 decembrie, instanța supremă a respins, după aproape doi ani, recursurile avocaților Iulian Balan, Denis Calaida, Aurel Colenco și Shaul Brazil, în numele lui Ilan Șor, declarate împotriva deciziei Curţii de Apel Chișinău din 13 aprilie 2023.
Ilan Șor a fost învinuit pe 27 de episoade de escrocherie și spălare de bani. Învinuirea în această cauză are la bază „Frauda bancară”, un nume generic oferit acțiunilor din 2012-2014, în urma cărora din Banca de Economii SA (BEM), BC Banca Socială SA și Unibank au fost sustrase circa 13 milioane de lei, echivalentul pe atunci a 12% din Produsul Intern Brut anual al Republicii Moldova, a notat CSJ.
Ilan Șor a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. (5) Cod penal și condamnat la închisoare pe un termen de 15 ani, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe un termen de cinci ani. Instanța de apel a admis acțiunea civilă și a dispus încasarea prejudiciului material din contul lui Ilan Șor în beneficiul BEM, în mărime de 5 291 708.829 de lei. Pronunțarea deciziei motivate a avut loc la 30 mai 2023.
La 6 iunie, compania americană Meta a declarat pentru Ziarul de Gardă că pagina de Facebook a oligarhului fugar Ilan Șor, precum și a acoliților săi, au fost blocate. Compania a menționat că aceștia au fost atribuiți la „organizații și persoane periculoase”. A doua zi, „echipa lui Ilan Șor” a anunțat „că dă în judecată Meta pentru cenzură”.
În luna octombrie a acestui an, canalele de Telegram ale oligarhului fugar Ilan Șor, ale deputatei Marina Tauber și ale bașcanei Găgăuziei Evghenia Guțul au fost dezactivate.