Reacția Uniunii Avocaților după ce procurorul general a cerut ca apărătorii să depună declarații de avere
Uniunea Avocaților a venit cu o reacție după declarațiile făcute de către procurorul general Ion Munteanu în plenul Parlamentului, în cadrul audierilor cu privire la fraudele electorale din cadrul alegerilor din 2024. Într-un comunicat publicat vineri, 13 decembrie, Uniunea își „exprimă îngrijorarea” cu privire la „învinuirile generalizate aduse avocaților de corupere a procurorilor, judecătorilor și a ofițerilor de urmărire penale.”
Declarațiile lui Munteanu
În cadrul ședinței Parlamentului Republicii Moldova din 12 decembrie 2024 în care Procurorul general al Republicii Moldova, dar și alți conducători ai structurilor de forță au fost invitați să prezinte Rapoarte privind dosarele de corupție electorală.
În cadrul discursului său, procurorul general a menționat că „nu este de neglijat” rolul avocaților pe dosarele electorale. „Avocații plătiți blochează urmărirea penală prin depunerea de cereri aberante, contestă prin cereri până și citația organului de urmărire penală până la Curtea de Apel”, a declarat Munteanu.
În acest sens, șeful Procuraturii Generale (PG) a propus, ca soluție pentru reușita procuraturii în gestiunea dosarelor de corupție electorală, ca avocații să fie subiecți ai declarării averii și intereselor personale.
Reacția Uniunii Avocaților
În replică, Uniunea Avocaților a declarat că „este cel puțin neetic și necolegial, ca Procurorul General să învinuiasca o breaslă întreagă a profesiei de avocat, precum că toți avocații corup procurorii, generalizând toți avocații, fără să ofere date concrete, inclusiv, despre procurorii care se presupune că au fost corupți de către avocați”.
Mai mult, reprezentanții Uniunii susțin că majoritatea absolută a acelor avocați care au fost reținuți și investigați pentru fapte de corupție, nu sunt avocați de carieră și de vocație, dar sunt foști procurori sau judecători.
„În acest sens, vom propune Parlamentului, ca prin lege să interzică profesarea avocaturii pe termen de cel puțin 5 ani în raza circumscripției teritoriale a procuraturii sau a instanței de judecată în care au activat, a acelor procurori sau judecători care își continuă activitatea în profesia de avocat”, se arată în comunicatul organului de autoadministrare.
În același timp, reprezentanții Uniunii Avocaților cataloghează propunerea șefului PG „de a transforma avocații în subiecți ai declarațiilor de avere și interese” drept una „profund îngrijorătoare” și susțin că ea contravine practicilor internaționale și principiilor fundamentale ale Statului de Drept.
„O astfel de măsură submina principiile fundamentale ale avocaturii, care presupun independență față de influiențele externe, inclusiv față de puterea executivă, legislativă și judecătorească.
(…) Profesia de avocat este o profesie liberă, independentă și autonomă. Profesia de avocat nu trebuie și nu poate fi controlată politic, sau să fie plasată la cheremul procurorilor sau a politicului. Ori, în asemenea caz se va ruina definitiv și ceea ce a mai rămas viabil din Statul de Drept în Republica Moldova. Spre deosebire de deputați, procurori sau alte categorii de funcționari publici sau persoane de demnitate publică, avocații nu beneficiază de salarii din bugetul de stat și nu administrează fonduri publice”, se arată în comunicatul Uniunii Avocaților.
Organul de autoadministrare remarcă că legea cu privire la declararea averilor și intereselor personale a fost adoptată pentru a preveni şi combate îmbogățirea nejustificată, conflictele de interese, stările de incompatibilitate şi alte încălcări din partea persoanelor care ocupă funcții publice sau de demnitate publică și a altor agenți publici, înzestrate cu putere de decizie, cum ar fi puterea unilaterală a procurorilor de a pune sub învinuire sau de a scoate de sub învinuire cetățeni nevinovați.
„Atât timp cât avocații nu dispun de statut de funcționari publici, și nici de persoane cu funcții de demnitate publică, nu au putere de a anula unilateral deciziile procurorilor de a pune sub învinuire cetățenii, avocații nu pot fi subiecți ai declarării.
Prin urmare, declarația sugestivă adresată Parlamentului „de a transforma avocații în subiecți ai declarațiilor de avere și interese” doar din motivul că așa dorește procurorul general, este lipsită de înțelegea totală a esenței profesiei de avocat într-un Stat de Drept, este contrară logicii și bunului simț și reprezintă o declarație nepermisă pentru o persoană care ocupă o așa funcție înaltă în Stat.
(…) Considerăm că inițiativa de „a transforma avocații în subiecți ai declarării este un atac direct asupra profesiei de avocat și asupra Statului de Drept și manifestă dorința unor decidenți de a crea un mecanism de control inadmisibil și presiune asupra avocaților, limitându-se independența”, au declarat reprezentanții Uniunii.
Totodată, organul a mai punctat că în nici o țară a lumii avocații nu sunt subiecți a declarării averilor și intereselor personale.
De asemenea, reprezentanții Uniunii Avocaților au făcut referire la câteva norme juridice, printre care Articolului 26 al Constituției Republicii Moldova, care prevede că amestecul în activitatea persoanelor care exercită apărarea în limitele prevăzute se pedepsește prin lege.
Uniunea Avocaților consideră, totodată, că la audierile din Parlament „societatea a asistat la un raport de eșec, în care acest eșec al activității Procuraturii Generale și a procurorilor în specia a încercat să fie pus pe umerii avocaților”.
În acest sens, organul de autoadministrare a acuzat „Procurorul General și alți procurori ierarhici ignoră plângerile avocaților despre abuzurile comise de procurori în cadrul urmăririi penale și avocații văd un remediu de a sensibiliza despre aceste abuzuri, prin a informa Comisia de evaluare a procurorilor”.
„Potrivit art. 3 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative, „(2) Nu sunt supuși evaluării conform prezentei legi: c) judecătorii și procurorii, care fac parte din una dintre categoriile menționate la alin. (1) și care, în termen de 20 de zile de la notificarea privind inițierea evaluării, depun cerere de demisie, cu excepția celor care și-au retras cererea de demisie în interiorul termenului respectiv;”.
Această normă este o dovadă a faptului că în realitate, în R. Moldova reforma justiției doar mimează lupta cu corupția și suntem convinși că norma dată a apărut ca rezultat al înțelegerii între politic și procurori și judecători. Or, în lipsa acestei norme, pe de o parte, cu siguranță erau evitate blocajele în sistemul judecătoresc și al procuraturii prin demisii, totodată era evitată posibilitatea unor persoane care au obținut averi nejustificate pe parcursul carierei în funcția de procurori și/sau judecători de a pleca din sistem fără a a-și justifica averile”, se arată în comunicat.
În legătură cu aceasta, Uniunea propune Parlamentului să abroge norma prevăzută la art. 3 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative și „să demonstreze că într-adevăr lupta cu corupția este o prioritate, iar în consecință vor fi evitate blocajele în activitatea instituțiilor de drept”.
În concluzie, Uniunea Avocaților solicită procurorului general, Ion Munteanu, să dezmințească public delarațiile făcute în ședința plenului Parlamentului din data de 12 decembrie 2024 și să retragă public declarațiile prin care sugerează Parlamentului „de a transforma avocații în subiecți ai declarațiilor de avere și interese”. „Până atunci, Uniunea Avocaților va înceta orice comunicare interprofesională cu Procuratura Generală a Republicii Moldova”, se subliniază în comunicat.