Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția SUA, după scrutinul din…

Reacția SUA, după scrutinul din R. Moldova. Casa Albă se așteaptă ca Rusia să încerce să influențeze turul II al alegerilor

Sursa foto: pbs.org

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat, după publicarea rezultatelor alegerilor prezidențiale și a referendumului cu privire la aderarea R. Moldova la UE, că Rusia a lucrat activ pentru a submina alegerile din Moldova și integrarea sa europeană, însă „nu a reușit” să-și atingă scopurile, potrivit Reuters.

„Rusia nu a reușit, după cum demonstrează rezultatele. Democrația moldovenească este puternică”, a declarat Kirby.

Totuși, acesta a adăugat că se așteaptă ca Moscova să încerce să influențeze turul II al alegerilor.

Duminică, 20 octombrie, au avut loc alegerile pentru funcția de șef al statului. Conform rezultatelor finale publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC) după procesarea a 100% din procesele verbale, cu o diferență de peste 250 de mii de voturi în favoarea Maiei Sandu, cetățenii din R. Moldova au decis că Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul II.

Tot pe 20 octombrie s-a desfășurat referendumul republican cu privire la aderarea R. Moldova la UE. Potrivit datelor finale ale CEC, pentru aderarea la UE au votat 50,39% dintre alegători, ceea ce reprezintă 750 238 de voturi, iar 49,61% dintre cetățeni și-au dat votul pentru opțiunea „Nu”, ceea ce reprezintă 738 636 de voturi.

Anterior, Comisia Europeană a declarat că votul din Moldova a avut loc „în condiții de interferență și intimidare fără precedent din partea Rusiei și a proxeneților săi, menite să destabilizeze procesele democratice”.

Președinta în exercițiu și candidata pentru un al doilea mandat Maia Sandu a declarat că „sunt dovezi care indică asupra unei fraude fără precedent”.

„Moldova s-a confruntat azi și în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra democrației. Grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile intereselor noastre, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a ne duce într-o zonă de incertitudine și instabilitate. Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent”, a spus Maia Sandu jurnaliștilor.  

Pe 3 octombrie, Viorel Cernăuțeanușeful Inspectoratului General al Poliției și Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, au susținut un briefing de presă în care anunță că peste 130 de mii de cetățeni au primit bani din Federația Rusă prin intermediul schemelor de corupere a alegătorilor puse la cale de Ilan Șor. Refugiat la Moscova, Șor a reacționat în aceeași zi, declarând că în realitate, amploarea transferurilor de bani și a numărului de oameni implicați este mult mai mare decât cea anunțată de poliție și procurori.