Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reacția reprezentanților Tiktok, la ancheta…

Reacția reprezentanților Tiktok, la ancheta lansată de Comisia Europeană: „Am protejat integritatea platformei noastre în peste 150 de alegeri la nivel global”

Foto: Dado Ruvic/Reuters

TikTok, rețeaua socială la adresa căreia Comisia Europeană a lansat marți o anchetă în contextul dezinformării și manipulării online care au afectat scrutinul prezidențial din România, a reacționat la decizia Executivului european, precizând că platforma nu acceptă reclamele politice plătite și că elimină proactiv conținutul care încalcă regulile privind dezinformarea, nerecunoscând faptul că a permis propagarea dezinformării în cadrul alegerilor. Declarația a fost oferită portalului CaleaEuropeană.ro, de către reprezentanții TikTok.

„Am protejat integritatea platformei noastre în peste 150 de alegeri la nivel global și continuăm să abordăm proactiv aceste provocări comune la nivelul întregii industrii. TikTok a transmis Comisiei Europene informații detaliate privind aceste eforturi și am detaliat transparent și public acțiunile noastre solide. Nu acceptăm reclamele politice plătite, eliminăm proactiv conținutul care încalcă regulile noastre privind dezinformarea, hărțuirea și discursul care instigă la ură, și vom continua să colaborăm cu Comisia Europeană, precum și cu autoritățile regionale și naționale pentru a răspunde solicitărilor și a discuta preocupările”, au precizat reprezentanții TikTok într-o declarație remisă CaleaEuropeană.ro.

 Comisia Europeană a inițiat proceduri oficiale împotriva TikTok pentru o presupusă încălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA) în legătură cu obligația TikTok de a evalua și a atenua în mod corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor, în special în contextul recentelor alegeri prezidențiale din România din 24 noiembrie.

Presupusa încălcare de către TikTok a Legii privind serviciile digitale urmează acuzațiilor autorităților române de „nereguli” pe platforma sa, după victoria șocantă a candidatului ultranaționalist și pro-rus Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România de la sfârșitul lunii noiembrie, scrutin anulat ulterior de Curtea Constituțională a României ca urmare a rapoartelor desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

„Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de ingerință străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerință, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm. În urma unor indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum cu atenție dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere”, a declarat Ursula von der Leyen, cu referire la decizia despre care presa europeană a notat că “România oferă poliției digitale europene primul său test important“.

Procedurile se vor axa pe gestionarea riscurilor la adresa alegerilor sau a discursului civic, legate de următoarele domenii: sistemele de recomandare ale TikTok, în special riscurile legate de manipularea neautentică coordonată sau de exploatarea automatizată a rețelei; politicile TikTok privind reclamele politice și conținutul politic plătit.

În ceea ce privește ambele elemente, una dintre suspiciunile pe care Comisia urmează să le investigheze este dacă TikTok a atenuat cu diligență riscurile pe care le prezintă aspectele regionale și lingvistice specifice ale alegerilor naționale. În cazul în care suspiciunile Comisiei se dovedesc a fi corecte, aceste deficiențe ar constitui încălcări ale articolului 34 alineatele (1) și (2) și ale articolului 35 alineatul (1) din Regulamentul privind serviciile digitaleAceastă decizie de deschidere a unei investigații ia în considerare informațiile primite din rapoartele declasificate ale serviciilor de informații de către autoritățile române, precum și rapoartele terților.

Ca parte a efortului european de a reduce impactul unor posibile interferențe maligne asupra integrității proceselor electorale europene, plenul Parlamentului European a discutat riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România. Alături de România, care va trebui să repete scrutinul prezidențial în anul 2025, vor mai avea loc alegeri federale anticipate în Germania, cea mai mare economie din UE, alegeri prezidențiale în Polonia, țara care va asigura președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului 2025, dar și alegeri parlamentare în Republica Moldova, țara care și-a înscris obiectivul strategic de integrare în UE în Constituție în cadrul unui referendum și a unor alegeri prezidențiale în care a trebuit să facă față tentativelor de destabilizare din partea Rusiei.

De peste ocean, patru senatori americani influenți, în frunte cu președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului și cu președintele Subcomisiei pentru relații externe a Senatului pentru Europa și cooperare în domeniul securității regionale, au reacționat ferm în urma interferențelor Rusiei în alegerile prezidențiale din România, condamnând acțiunile Moscovei și sprijinul acordat de TikTok, platformă controlată de Partidul Comunist Chinez, în destabilizarea procesului democratic.