Reacția proprietarului firmei Natural Gaz, despre care presa scrie că era un apropiat al ex-guvernării democrate, după ce a fost audiat de SIS. Cum răspunde Arcadie Vicol acuzațiilor și ce spun SIS și PCCOCS
Proprietarul companiei Natural Gaz, fost director al Metalferos și al Chișinău-Gaz, Arcadie Vicol, a fost audiat miercuri dimineață, 15 ianuarie, de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS). TVR Moldova scrie că omul de afaceri, un apropiat al fostei guvernări democrate, este suspectat de trădare de patrie și activități dușmănoase în favoarea Federației Ruse.
Solicitată de Ziarul de Gardă, Daniela Mînzat, purtătoarea de cuvânt a SIS, a refuzat să comenteze informația.
Iar purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Emil Gaitur, nu a confirmat existența desfășurării urmăririi penale în privința lui Vicol de către instituție.
Într-un interviu pentru Ziarul Național, Arcadie Vicol a comentat acuzațiile care i-au fost aduse. Acesta a spus că firma lui „Natural Gaz DC” SRL și „Tiraspoltransgaz”, companie afiliată concernului rus „Gazprom”, au încheiat marți, 14 ianuarie, un contract-cadru de livrare a gazelor naturale către regiunea transnistreană, chiar în ziua în care liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a întors de la Moscova.
„Nu a fost audiere, a fost o discuție (…). Am discutat despre contractul-cadru încheiat între „Natural Gaz DC” SRL și „Tiraspoltransgaz” privind livrarea gazelor naturale. A fost discutat acest contract care, apropo, este aprobat de Secretariatul Comunității Energetice, care face parte din Comisia Energetică a Uniunii Europene. Acel contract prevede furnizarea de gaze naturale și achitarea gazelor naturale. Dacă va fi realizat, va fi în premieră când gazele naturale furnizate în stânga Nistrului sunt achitate și pentru aceste gaze sunt plătite impozite în bugetul R. Moldova (…). Noi nu avem contract cu „Gazprom” și gazele pe care noi am intenționat să le furnizăm acolo vor fi contractate, dacă vor fi, de la traderii și bursele europene (…). Nu este specificată ziua în care ar trebui să fie începută furnizarea, deoarece a fost semnat doar un contract-cadru ce prevede principiile de transmitere a gazelor naturale și o formulă de preț”, a spus el.
Întrebat de sursa citată cu ce s-au terminat discuțiile de la SIS, Vicol a răspuns că instituția a avut „mai multe întrebări” cu privire la contract.
„La toate întrebările a fost dat răspuns, inclusiv faptul că acest contract este acceptat de Secretariatul Comisiei Energetice. Cred că ei vor verifica informațiile și vor da aprecieri, concluzii și după aceasta va fi clar care va fi soarta contractului respectiv. Cred că nu toată lumea știa că acest contract poartă un caracter comercial, în urma căruia R. Moldova, malul drept, urma să beneficieze de impozite sub formă de TVA la gazele naturale în sumă de aproape trei milioane de lei zilnic. Această sumă ar urma să vină în bugetul R. Moldova, dacă acest contract va fi realizat (…). Necesitățile lor vociferate sunt de la 2 până la 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi (…)”, a menționat Arcadie Vicol.
Arcadie Vicol a mai fost întrebat de Ziarul Național dacă este un interpus al Moscovei în acest joc împotriva Chișinăului. Proprietarului firmei Natural Gaz a răspuns: „Ceea ce spuneți Dvs. este exact declarația „Moldovagaz” din 2020, atunci când noi am început furnizarea de gaze naturale pe piața liberă din R. Moldova”.
Totodată, Arcadie Vicol neagă că ar fi avut o relație apropiată cu oligarhul Vlad Plahotniuc: „Eu nu am avut nicio relație cu Vlad Plahotniuc și dacă Dvs. credeți în articolele scrise pe Telegram, asta nu este o sursă credibilă. Dacă sunt fapte, prezentați-le, dacă sunt doar discuțiile de pe Telegram, acestea sunt bârfe cu care R. Moldova este plină”, a spus acesta pentru Ziarul Național.
Cine este Arcadie Vicol
Timp de aproape doi ani, Vicol a fost vicedirector general al Căii Ferate din Moldova (CFM), responsabil de activitatea comercială. Anterior, acesta a activat în calitate de director comercial la SA „Metalferos”, companie ce era controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, și a activat la SA „Moldovagaz”. Acesta a ocupat și funcția de vicedirector la „Chișinău-Gaz”.
Vicol a început a lucra oficial în 1992 în calitate de cizmar, fiind mai apoi angajat la mai multe SRL-uri, niciunul dintre ele neavând vreo tangenţă cu CFM. Vicol deţine, din 2013, o diplomă de licenţă în ştiinţe ale educaţiei, specialitatea limba şi literatura română şi rusă, diplomă obţinută de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău.
Într-o anchetă din mai 2021 despre cine și cum a adus CFM-ul în prag de faliment, ZdG a scris că Arcadie Vicol a fost unul dintre organizatorii unei scheme privind monopolul asupra serviciilor de expediție a mărfurilor pe cale ferată.